Nek aan nek om de winst; PS en PAIS grote verliezers.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De verkiezingsstrijd voor de Staten van Curaçao werd gisteravond nagelbijten voor de politieke kopstukken van MFK en MAN. De blauwe partij bleek de grote verrassing van de avond en won de verkiezingen met 12.822 stemmen.

manverrassing

In het begin deed ook PAR nog mee om de winst. Was de verwachting op basis van peilingen dat de MFK van oud-premier Gerrit Schotte vrij gemakkelijk met de winst zou gaan strijken, PAR en MAN bleven vanaf het begin dat de uitslagen binnenkwamen dichtbij. Met alle stemmen geteld bleek dat de MAN de MFK nipt heeft verslagen. De partij van Schotte gaat terug van vijf naar vier zetels. Ook MAN en PAR komen met vier zetels in het nieuwe parlement.
De grote verliezers zijn de grootste coalitiepartners in de huidige Staten, Pueblo Soberano en PAIS. De laatste partij verdwijnt zelfs uit het parlement met iets meer dan 4,5 procent, terwijl in 2012 nog vier zetels werden behaald. PS, de winnaar van 2012, houdt maar een of twee van de vijf zetels over. De kleinste partij in de coalitie, PNP, wint wel en komt op twee zetels. PAR, die vorig jaar toetrad tot de regering, verloor stemmen, maar komt zoals gezegd opnieuw uit op vier zetels. De opkomst was vrijwel gelijk aan 2012 met ongeveer 76 procent.
Tussen MFK, PAR en MAN was het aanvankelijk steeds stuivertje wisselen, met MAN als de grootste verrassing. De drie partijen bleven lang schommelen tussen 15 en 16 procent van de stemmen. Uiteindelijk spitste de strijd zich toe op MAN en MFK. Beide partijen kwamen uit op zo’n 16,5 procent. PAR zakte in de loop van de avond iets terug naar 15 procent. Voor MAN betekent de uitslag een verdubbeling in zetelaantal. PAR blijft ondanks stemmenverlies stabiel op vier zetels, al was door het vertrek van Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang de partij vrijwel de gehele afgelopen vier jaar maar met twee zetels vertegenwoordigd.
Met dertien partijen in de strijd worden de 21 zetels in de nieuwe Staten versnipperd over acht partijen. Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos was van de nieuwe partijen duidelijk de winnaar met zo’n 11 procent en 3 zetels, gevolgd door Un Kòrsou Hustu van Omayra Leeflang met ongeveer 6 procent van de stemmen.
PNP haalde 9 procent en profiteerde iets minder van de zeer actieve minister Suzy Camelia-Römer dan velen wellicht verwacht hadden. Toch komt de groene partij uit op twee zetels, tegenover een in het oude parlement. PS blijkt niet zonder de in 2013 vermoorde leider Helmin Wiels te kunnen. De partij viel daarna min of meer uit elkaar en betaalt daarvoor de prijs. Voor PAIS moeten de druiven zuur zijn. De partij van Alex Rosaria en Statenvoorzitter Mike Franco komt niet terug in de nieuwe Staten, terwijl de afgescheiden Marilyn Moses met haar Movemento Progressivo wel een zetel krijgt. Rosaria zei in een eerste reactie dat de uitslag teleurstellend is en dat zijn partij heeft moeten boeten voor de strenge maatregelen die de coalitie na 2012 heeft moeten nemen. ,,We zullen deze uitslag moeten analyseren.”
Oud-partijleiders die voor zichzelf begonnen deden het opvallend slecht. Charles Cooper haalde met PAS nauwelijks vier procent van de stemmen, Pro Kòrsou van ex-premier Ivar Asjes nog geen 1,5 procent. Beide partijen haalden de kiesdeler niet.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).