Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Openbaar Ministerie weet niets van een video-opname van de moord op PS-politicus Helmin Wiels. Dat laat officier van justitie Guillano Schoop tegenover deze krant weten. Onlangs liet oud-premier Ivar Asjes tijdens zijn programma bij Radio Direct weten dat er met een telefoon een video-opname is gemaakt van de moord.

asjes

Volgens Asjes zou deze informatie meteen aan het Openbaar Ministerie zijn doorgegeven, maar zou het OM hier vervolgens niets mee hebben gedaan. De informatie over de video-opname zou uit de gevangenis zijn gekomen, evenals de namen van verschillende betrokkenen, waaronder Luigi ‘Pretu’ Florentina, Raúl ‘Bolle’ Martinez en Burney ‘Nini’ Fonseca.
Tijdens zijn radioprogramma blikte de oud-bewindsman terug op de dag voor de moord op Wiels, namelijk 4 mei 2013. ,,Wiels had toen zijn programma op een zaterdag waarbij hij onder andere verklaarde dat UTS 20 procent van de inkomsten krijgt van de nummerverkoop via sms. Helmin Wiels liet toen weten dat hij dit geld niet tegenkomt in de boeken van UTS. Wie krijgt dit geld dan? Het gaat hier om een spel van miljoenen”, aldus Asjes. ,,Daarom heb ik de nummerverkoop via sms ook afgeschaft toen ik gezagsdrager werd. Maar in de coalitie zit de persoon die dit onderwerp ook op de agenda van de coalitie moest zetten. Deze persoon is vandaag verdachte in de zaak Maximus. Dat is de waarheid.”
In de desbetreffende uitzending op 4 mei 2013 verklaarde Wiels dat de regering jaarlijks 30 miljoen gulden misloopt door de illegale loterij. ,,Het gaat hier om geld dat in het onderwijs gestoken had kunnen worden, of in de sport of gezondheidszorg”, aldus Asjes, die verder verklaart dat de verklaring van Wiels destijds veel mensen choqueerde. ,,Hij sprak over het spoor dat het geld aflegt; via Sint Maarten, naar Saint Kitts en dan naar de Bahama’s. Maar dan is het geld niet meer te traceren. Wiels zei dat UTS misschien meedoet aan een internationale criminele organisatie door mogelijkerwijs het geld wit te wassen.” De dag na deze verklaringen werd Wiels op het strand van Marie Pampoen om het leven gebracht.
Diezelfde dag kwam volgens Asjes informatie binnen over de moord op de PS-voorman. ,,Ook bij mij kwam informatie uit alle hoeken binnen. Maar de informatie die juist bleek te zijn, was afkomstig uit de gevangenis. Mij werden alle namen genoemd, Bolle, Pretu, Nini. Zelfs de car rental waar de vluchtauto was gehuurd, werd genoemd.” Volgens de voormalige minister-president werd alle informatie meteen aan het Openbaar Ministerie doorgegeven, maar duurde het ‘een eeuwigheid voor rt arrestaties werden verricht’.
De informatie over de video-opname van de moord op Wiels was ook afkomstig uit de gevangenis, zo vertelt Asjes. ,,We kregen de informatie dat de hele moord met een telefoon was opgenomen. Er was ook informatie dat deze telefoon zich op een school bevond waarbij het kind van een oud-minister een schoolvriend liet zien wat er was gebeurd. Ook deze informatie is meteen doorgespeeld aan het Openbaar Ministerie met het doel dat de telefoon in kwestie in beslag zou worden genomen voor onderzoek.” Een handeling die volgens Asjes echter is uitgebleven.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.