Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het eenzijdig verhogen van het minimumloon is slecht voor de werkgelegenheid. Een dergelijke beslissing zou moeten worden genomen als onderdeel van een pakket van maatregelen om de economie te stimuleren.

jonckheer
Dat zegt Billy Jonckheer als voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK). Jonckheer reageert desgevraagd op de beslissing van minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) om het minimumloon op basis van een ministeriële regeling per 1 januari 2017 te verhogen van 8,20 gulden naar 9 gulden per uur. De regeling loopt eind volgend jaar af, maar het idee is dat dan op basis van een landsverordening de stapsgewijze en permanente verhoging van het minimumloon naar 11,41 gulden per uur in 2020 wettelijk is vastgelegd. Met de verhoging van het minimumloon wil de minister een bestaansminimum garanderen voor een volwassene met twee kinderen en de laagstbetaalde werknemers beschermen ‘tegen mogelijke uitbuiting en onderbetaling door werkgevers’.
De werkgever zal de hogere loonkosten doorberekenen in zijn producten. Maar het ministerie verwacht dat het verlies aan arbeidsplaatsen, net zoals in 2015, ook in 2016 zal worden gecompenseerd door de belastingenverlagingen.
De KvK is niet tegen een verhoging van het minimumloon, maar vindt het niet verstandig om dat te doen zonder verbeteringen door te voeren op andere terreinen. Jonckheer: ,,Curaçao is afhankelijk van de import van goederen. We hebben deviezen nodig. Maar investeerders kijken naar het totaalpakket. Als de lonen omhooggaan, moeten we op andere punten beter scoren.” Zo zou een loonsverhoging samen moeten gaan met een toename van de arbeidsproductiviteit. Daarnaast hebben ondernemers te maken met een ‘verouderde’ arbeidswetgeving. ,,Een werkgever is nu al terughoudend voordat hij iemand in dienst neemt, maar als het minimumloon ook nog omhooggaat, denkt hij nog een derde of vierde keer na.”
Jonckheer vraagt zich af waarom de minister zo veel haast heeft. ,,Al acht maanden hebben we met sociale partners en de overheid in de nationale dialoog over hoe we de economie van het eiland kunnen verbeteren. Maar er gebeurt niets. Nu wordt het minimumloon verhoogd zonder dat we dat hebben besproken. Wij vinden het geen goede zet.”
In de Papiamentstalige ochtendkrant Èxtra ontkende Larmonie-Cecilia gisteren dat de beslissing deel uitmaakt van de verkiezingscampagne van haar partij. ,,Wij doen ons werk op basis van onze overtuiging. We kijken niet naar politieke kleur.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).