Van een onzer verslaggevers
Zwolle - Kunstenaar David Bade krijgt vanaf 1 oktober een expositie in Zwolle. Onder de titel ‘SlowBade’ presenteert hij in het bekende Museum de Fundatie een serie van zes grote schilderijen op doek.

badezwolle

De serie wordt momenteel in Bades atelier op Curaçao gemaakt in opdracht van Fundatie-directeur Ralph Keuning, meldt het museum op de website. Keuning daagde de schilder uit om nu eens niet met zijn gebruikelijke snelheid te schilderen, maar juist langzaam en doorwrocht. Eenmaal aangekomen in Nederland zal Bade de doeken opnieuw onder handen nemen. Het is voor de schilder een oefening in geduld, maar ook een avontuur in verf.
De Fundatie kondigt Bade als volgt aan: ,,Het werk van Bade kenmerkt zich door zijn multimediale karakter en procesmatige aanpak. De kunstenaar is in zijn werk overal nadrukkelijk aanwezig, soms haast fysiek. In zijn schilderijen maakt hij zijn penseelstreek ondergeschikt aan de snelheid en dynamiek van het proces. Met de opdracht voor SlowBade wil Museum de Fundatie in de eerste plaats de schilder David Bade voor het voetlicht brengen. Wat gebeurt er met het werk van Bade als snelheid plaatsmaakt voor vertraging? Wat betekent het langdurig focussen op een onderwerp voor het uiteindelijke beeld? Wordt het een stapeling van motieven of juist verdieping en verstilling? De overzeese reis van de doeken van Curaçao naar Bades atelier in Nederland vormt sowieso een gedwongen pauze in het schilderproces, waarna Bade met frisse blik zijn werk weer oppakt. SlowBade is met andere woorden een schilderkunstig avontuur, waarvan de hoofdrolspeler zelf ook niet weet hoe het zal aflopen.”
David Bade laat zich inspireren door zijn directe omgeving. Dat levert veel prikkels op, die hij filtert op dingen die hem op een of andere manier boeien. Dat kan iets bijzonders zijn, iets ongewoons, maar ook een trivialiteit. Bade zegt over zijn expositie SlowBade dat die ‘gekookt, gesmoord en gestoofd is, in één pot, op één doek’. Hij maakt zo soms keuzes die hij anders waarschijnlijk niet had gemaakt: ,,De schilderijen blijven zeuren in mijn hoofd. Ook dat is een consequentie van de vooraf genomen beslissing het proces zo lang mogelijk gaande te houden. Het moment waarop je het schilderij als klaar bestempelt, wordt daardoor belangrijker. Tegelijkertijd ligt het gevaar om te lang door te gaan altijd op de loer. Het is een wankel evenwicht.”
In 2012 maakte David Bade in opdracht van Museum de Fundatie en Mojo Concerts het twaalf meter hoge beeld ‘Ins Blaue’, dat in de zomers van 2012, 2013 en 2014 op het Lowlandsfestival in Biddinghuizen stond en in de tussentijd getoond werd in de beeldentuin van Museum de Fundatie bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe. Sinds september 2014 staat het daar permanent. In mei 2014 was op diezelfde locatie in aanloop naar de Europese verkiezingen Bades tentoonstelling ‘Europe me’ te zien, waarmee hij reflecteerde op de Europese identiteit.
Een installatie van Bade en Tirzo Martha, mede-initiatiefnemer van het Instituto Buena Bista op Curaçao, maakte vorig jaar deel uit van de tentoonstelling ‘Open’ in het museum in Zwolle, samengesteld door gastconservatoren Nick & Simon.
De expositie in Zwolle loopt van 1 oktober tot 15 januari 2017.
www.museumdefundatie.nl


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).