Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het plan een ‘zee-snelweg’ te openen die Curaçao, Bonaire en Aruba met elkaar verbindt, lijkt voortijdig te stranden.

ferry

Dat kan worden opgemaakt uit de nog niet openbaar gemaakte haalbaarheidsstudie die het bureau Icasus Caribbean in opdracht van de drie eilandbesturen heeft verricht. Een kopie van het ‘Ferry Onderzoek Inter-Caribische Expressdienst’ (Foice) is in handen van deze krant.
Aan de cruciale voorwaarden dat de reistijd zo kort mogelijk moet zijn en het laden en lossen (de turnaround) snel kan verlopen, blijkt niet te kunnen worden voldaan. Op alle drie de eilanden loopt de veerdienst tegen fors tijdverlies aan omdat niet op de gewenste locaties kan worden afgemeerd.
Op Curaçao moet dat binnengaats bij de vroegere ferryterminal in het Schottegat in plaats van bijvoorbeeld de veel gunstiger gelegen Caracasbaai. Op Aruba hebben de autoriteiten de Paardenbaai aangewezen waar San Nicolas als de ideale locatie wordt beschouwd.
Op Bonaire ten slotte, is zelfs helemaal geen geschikte voorziening. Wachten op een nieuwe haven duurt nog jaren. Daarom is het, aldus Icasus, nodig een zogeheten ‘floating harbour’ te installeren. Dat vergt een niet verwachte investering van 4 tot 5 vijf miljoen dollar. Voor aanpassing van de locaties op Curaçao en Aruba is overigens zo’n 10 miljoen dollar nodig.
Ook de bureaucratie dreigt het project parten te spelen. Een vlotte controle door immigratie en douane is aan Arubaanse kant niet verzekerd. De onderzoekers pleiten er daarom voor dat de drie regeringen een speciale ‘Fast Ferry and economic zone’ instellen en aan fiscale harmonisatie gaan werken.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).