Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het vierde door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) gepubliceerde rapport over het functioneren van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) dreigt de coalitie te splijten, zo blijkt uit de reactie van de coalitiepartners PAIS en de PAR.

staten

Voor PAIS is het rapport een donkere wolk die boven het kabinet van premier Ben Whiteman (PS) hangt, aldus politiek leider Alex Rosaria gisteren in een eerste reactie. Fractieleider Zita Jesus-Leito van de PAR verklaarde dat het voor de partij duidelijk is dat Wiels niet langer in functie kan blijven. Er zijn wat haar betreft twee opties: de Gevolmachtigde minister stapt zelf op, of Whiteman stuurt haar de laan uit.
In de nieuwsuitzending van gistermiddag meldde Z86 van betrouwbare bronnen bij Pueblo Soberano te hebben begrepen dat de premier Wiels niet langer bij het Curaçaohuis wil hebben. Politiek leider Jaime Córdoba van PS zou echter tegen haar vertrek zijn. Córdoba en Whiteman waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Jesus-Leito heeft in een brief aan de minister-president geëist dat het rapport binnen 24 uur beschikbaar wordt gesteld aan het parlement. Whiteman moet ook uitleggen waarom hij de Gevolmachtigde minister tot nu toe niet heeft ontslagen. ,,Als een willekeurige ambtenaar zich net zoals in het geval van de Gevolmachtigde minister schuldig maakt aan malversaties, dan zou die ambtenaar al lang op non-actief zijn gesteld”, aldus de fractieleider van PAR.
Regeringspartij PAIS wil ook een spoedvergadering van de Staten om over het rapport te praten. Dat heeft politiek leider Rosaria op zijn site bekendgemaakt. Politiek leider Humphrey Davelaar van regeringspartij PNP heeft aan deze krant verklaard dat hij vandaag ook in een brief zal vragen om het rapport zo snel mogelijk naar de Staten te sturen.
De premier moet van PAR ook verantwoorden waarom hij het rapport geheim heeft gehouden. ,,Het kan niet zo zijn dat Whiteman ons een paar maanden geleden vroeg om hem in verband met dit rapport wat meer tijd te gunnen, en dat we dan via de pers moeten horen dat dit rapport vernietigend spreekt over het wanbeleid en de desastreuze financiën van het Curaçaohuis. Het rapport is al meer dan een maand af. De premier heeft door het rapport geheim te houden geen respect voor de Staten getoond.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).