Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - In zee bij Curaçao loopt al enige tijd met succes het project voor koraalherstel van de Coral Restoration Foundation Curaçao. In zee zijn constructies geplaatst waarop nieuwe koraal wordt ‘geplant’. Nu gaat dit ook bij de Bovenwindse Eilanden gebeuren. Het project heeft de naam RESCQ (uit te spreken als ‘rescue’, redding) gekregen: Restoration of Ecosystem Services and Coral Reef Quality.

koraalladder

De Nature Foundation van Sint Maarten, Saba Conservation Foundation en Stenapa op Sint Eustatius gaan samen met collega’s van Turks & Caicos Reef Funds binnenkort in hun mariene natuurparken ladderconstructies bouwen van bamboe en touw. Daarop zullen snelgroeiende koralen worden aangebracht die goed tegen de materialen bestand zijn die door de zee worden afgezet op de bodem. Volgens de Nature Foundation van Sint Maarten is die afzetting een belangrijke reden voor de achteruitgang van de koraalriffen.
Het project wordt aangestuurd door de Marine Park Management Organizations in samenwerking met Wageningen Universiteit/Imares en de International Union of Nature. De Europese Unie levert een subsidiebijdrage.
De jonge koralen worden min of meer geoogst van moederkolonies bij de eilanden. Het gaat om elkhorn en staghorn koraal (elandsgeweikoraal en hertshoornkoraal). Bij elk eilanden worden ten minste vijf constructies geplaatst. Tadzio Bervoets van de Nature Foundation zegt in The Daily Herald dat naar plaatsen wordt gezocht met weinig stroming, schoon water en niet te diep. Als er een storm op komst is kunnen ze tijdelijk worden verwijderd. Na drie jaar kunnen de jonge koralen worden herplaatst op nieuwe riffen. Deze koraalsoorten groeien 10 tot 12 centimeter per jaar.
Volgens Erik Meesters van Imares zal het project nieuwe leefruimte betekenen voor vissen en andere onderwaterdieren. Hij zegt dat goed is gekeken naar vergelijkbare projecten in andere landen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).