Van onze redactie
Willemstad - Gisteren werd op grootse wijze de honderdste geboortedag van de Curaçaose verzetsheld George Maduro gevierd. Op Curaçao heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een speciale gouden tien gulden- en zilveren vijf gulden-herdenkingsmunt laten slaan. In Nederland werd feest gevierd en werden standbeelden onthuld.
Op de herdenkingsmunten die gisteren zijn gepresenteerd staat aan de voorzijde een portret van George Maduro met op de achtergrond zijn geboortehuis en op de keerzijde de waarde-aanduiding en het wapen van de Nederlandse Antillen. De munten kosten 410 gulden (goud) en 105 gulden (zilver) en zijn te koop bij de kasafdeling van de CBCS.maduro2

Master of Ceremony Sandra Schuurhof erkende ruiterlijk wat voor vrijwel alle Europese Nederlanders opgaat: ,,Tot voor kort had ik niet van George Maduro gehoord, terwijl ik om de hoek van Madurodam woon en er heel veel keren ben geweest”, bekende zij bij de viering gisteren van de honderdste geboortedag van de Curaçaose oorlogs- en verzetsheld waarvoor zich enkele honderden genodigden op het zonovergoten Maduroplein voor het miniatuurstadje hadden verzameld.

Het had er veel van weg dat Nederland het goed wilde maken dat het decennialang de heldendaden van Maduro - en die van andere Caribische Nederlanders - onderbelicht heeft gelaten. Met de presentatie van een 440 pagina’s dikke biografie ‘Ridder zonder Vrees of Blaam’ van Kathleen Brandt-Carey, de onthulling van twee standbeelden van Jikke van Loon, de overhandiging van de medaille behorende bij de Militaire Willems-Orde aan de uit Curaçao, Amerika en Puerto Rico overgekomen familie en de première van een film met levensverhaal van Maduro in het speciaal daarvoor gebouwde theater ‘George’ met panoramadoek, kon het niet op nadat eerder dit jaar al de eerste van een driejaarlijks terugkerende George Maduro-lezing werd gehouden en een stripboek over Maduro’s heldendaden verscheen. En dan was er ook nog een telegram van prinses Beatrix, de eerste jeugdburgemeester van Madurodam waarin zij de grote betekenis van Maduro voor het Koninkrijk memoreerde.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).