Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het is de verantwoordelijkheid van Gerrit Schotte (MFK) - oud-premier en hoofdverdachte in de corruptiezaak Babel - om voor verdediging te zorgen, die hem bij de behandeling van de zaak in hoger beroep op 11 augustus kan bijstaan.

SulvaranDat is niet de taak van het Openbaar Ministerie (OM). Dat laat Norman Serphos, de woordvoerder van het OM, tegenover deze krant weten.
Schotte weigerde tegenover deze krant commentaar te leveren, maar bij Radio Mas gaf hij gisterochtend een uitgebreid interview, waarbij hij onder andere liet weten dat zijn voormalige raadsman Eldon ‘Peppie’ Sulvaran zich heeft teruggetrokken en dat hij via de pers ‘erachter moest komen’ dat de pro-formazitting van het hoger beroep in de zaak Babel op 11 augustus plaatsvindt. ,,Op 30 juni heb ik officieel in een brief aan zowel het Openbaar Ministerie als aan het Hof bekendgemaakt dat wij (Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs, red.) geen advocaat hebben. Beide instanties zijn dus vanaf 30 juni op de hoogte van het feit dat ze rechtstreeks met ons moeten communiceren. Wat er nu is gebeurd, is volstrekt abnormaal; dat ik via de pers erachter moet komen dat de datum voor de behandeling van het hoger beroep bekend is gemaakt. Wij waren hier zelf niet van op de hoogte.” OM-woordvoerder Serphos laat desgevraagd weten dat zowel Schotte als Van der Dijs zijn gedagvaard.
Over de reden van het vertrek van Sulvaran, rept Schotte tijdens het interview geen woord. Wel laat hij zich ontvallen dat hij op zoek is naar een advocaat die hij ‘kan betalen’. ,,Niemand spaart geld door het Openbaar Ministerie aan te vechten. Het OM heeft tot nu toe tussen de tien en vijftien miljoen gulden verkwist aan mijn vervolging. Wanneer ik een advocaat heb gevonden en een tarief is afgesproken dat wij kunnen betalen, dan zullen ze het horen.” Als Schotte op 11 augustus nog geen advocaat heeft, zal hij niets te melden hebben, zo laat hij tegenover het radiostation weten.
De oud-premier die vooralsnog van plan is mee te doen aan de verkiezingen van 30 september stelt dat zowel het OM, als het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en het Hoofdstembureau tegen hem samenzweren om zijn deelname aan de verkiezingen te saboteren. ,,Op 8 augustus moeten we onze lijst indienen bij het Hoofdstembureau en op de 11e moet ik voorkomen. Het lijkt wel alsof het allemaal zo gepland is om mijn deelname aan de verkiezingen dwars te zitten”, aldus Schotte.
In de zaak Babel is Schotte al eerder door het Gerecht in Eerste Aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Bovendien werd hij ontzet uit het recht voor een periode van vijf jaar om te worden verkozen. De ex-premier van Curaçao werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte, witwassen, het voorhanden hebben van ‘frequency jammers’, ambtelijke omkoping en de valse aangifte van het verlies van zijn diplomatieke paspoort.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).