Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Sinds twee maanden zijn in het Schottegat vijf sleepboten van het internationale bedrijf Bourbon Liberty geparkeerd. De werkzaamheden voor het bedrijf in de regio nemen door de lage olieprijzen af en als gevolg hiervan zijn een aantal schepen tijdelijk in de Curaçaose haven ondergebracht.

parkeerschootegat
Havenmeester Marlon La Roche laat desgevraagd weten na het verzoek van het bedrijf voor ‘cold stacking’ (parkeren zonder werkzaamheden uit te voeren) het Schottegat te hebben uitgekozen. ,,Bij mij komt een verzoek binnen voor een veilige parkeerhaven voor een bepaalde tijd en ik kies dan op basis van verschillende gegevens, waaronder de grootte van de schepen en de periode voor het parkeren, een geschikte plek uit”, zo legt de havenmeester uit. ,,In principe wordt in dit geval uitgegaan van een periode van een jaar, maar dat hangt geheel van de markt af. Als die straks plotseling weer opveert en de schepen weer kunnen worden ingezet, gaan ze gewoon eerder weg.”
Bourbon Liberty zet de schepen die nu in het Schottegat geparkeerd zijn, normaal gesproken niet in voor sleepdiensten, maar als platform supply vessels. Het gaat hier om schepen die in de ‘Oiling Gas’ sector verschillende diensten verlenen, zoals mensen en lading heen en weer brengen, assistentie verlenen en ankers plaatsen.
Curaçao Ports Authority (CPA) brengt in dit geval het bedrijf Bourbon Liberty havengelden in rekening voor het ‘cold stacking’. Om wat voor bedrag het gaat, is vooralsnog onbekend; het haventarief is afhankelijk van de grootte van schepen en de periode die het schip gebruik maakt van de haven.
In een reactie laat CPA-directeur Humberto De Castro weten dat CPA blij is deze dienst van een veilige haven te kunnen verlenen. ,,Het is uitgerekend dit soort business die we in de haven willen aantrekken; bedrijven die de maritieme sector dienen”, aldus De Castro.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).