Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De onderhandelingen over een nieuwe concessie voor het containerhavenbedrijf CPS zijn ‘on hold’ gezet.
Dat bevestigt directeur Fernando da Costa Gomez tegen het Antilliaans Dagblad mede namens de vier aandeelhoudersgroepen van het private Curaçao Port Services (CPS). CPS had dit kort daarvoor aan overheidshavenbedijf Curaçao Ports Authority (CPA) - ‘onze officiële gesprekspartner’ - laten weten, zo was deze krant te weten gekomen.
CPS ‘distantieert zich’ van de onderhandelingen, die telkens van koers lijken te wijzigen. Aldus de directie. Het bedrijf dat de containerkade in het Schottegat exploiteert wil nu eerst voor eens en voor altijd duidelijkheid; en niet een overeenkomst die iedere keer weer verandert van inhoud en model.
Ook is CPS de verwijten en beledigingen beu van ‘zogenaamde experts’ die in werkelijkheid niets van de haven weten, zoals dat het aan CPS te wijten is dat alle geïmporteerde goederen zo duur zouden zijn. ,,Laat de regering maar eerst met een officieel en eenduidig standpunt komen over wat ze wil. Niet om de haverklap met iets nieuws komen, waarna er duizend meningen volgen die allemaal in de publiciteit worden geventileerd en uitgevochten.”
CPS doet hier even niet aan mee, is de boodschap. Er lag tot voor kort op hoofdlijnen een akkoord, zoals over het elimineren van de gewraakte monopoliepositie van CPS; over dat de nieuwe concessie niet oneindig zou duren; en over de investeringen van en door CPS in nieuwe kranen en in de werfkades - in plaats van dat de publieke entiteit CPA tientallen miljoenen hierin steekt.
Lange tijd zat er geen schot in de zaak omdat regeringspartij Pueblo Soberano zich hier niet in kon vinden. Met het aantreden van de nieuwe minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath (PAR), heeft laatstgenoemde geprobeerd er weer de vaart in te krijgen. Hij houdt vast aan het principeakkoord met dien verstande dat Rhuggenaath de concessieperiode terugbrengt van 25 naar 20 jaar. De PS-leiding lijkt het hier mee eens, maar wil nu inzage in de jaarcijfers van CPS.
Da Costa Gomez wijst erop dat het naar zijn mening nu al een paar jaar zo gaat. Ondertussen hebben de kranen hun technische limiet bereikt en is het volgens hem ‘niet verantwoord veel langer te wachten’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).