Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De onderzeeër Curasub van Substation Curaçao vertrekt vrijdag 19 februari naar Dominica op het, eveneens Curaçaose, onderzoekschip Chapman.

De onderzeeër zal worden gebruikt voor diepwateronderzoek naar het rif en naar oude ankerplaatsen.
Het documenteren en in kaart brengen van mogelijke locaties van archeologische artefacten en zelfs oude scheepswrakken gebeurt op verzoek van de overheid van Dominica. In de loop der jaren is een hechte samenwerking ontstaan tussen de autoriteiten en Stichting Marine Archeologie Curaçao (Stimacur). Door gebruik te maken van de Curasub en het onderzoeksschip Chapman hopen de overheid van Dominica en Stimacur historische locaties te ontdekken diep in de zee en eeuwenoude schepen bloot te leggen die verloren gingen tijdens tropische stormen en orkanen of naar de zeebodem verdwenen tijdens veldslagen op zee of na aanvallen van piraten.
Ongeveer twaalf onderzoekers van het Amerikaanse Smithsonian National Museum of Natural History vliegen half maart naar Dominica. Zij zullen naar dieptes van 200 tot 1.000 voet afdalen op zoek naar nieuwe soorten levende wezens. Voor dergelijk onderzoek wordt al sinds 2011 samengewerkt door Substation Curaçao en het Smithsonian. Zo werden meer dan 35 nieuwe soorten vissen, sponzen en ongewervelde dieren ontdekt.
Naar verwachting zal het schip in twee tot drie dagen Dominica bereiken. De expeditie zal ‘op zijn minst een maand’ duren en naast de wetenschappers van Smithsonian zal de Chapman bezoek krijgen van Nederlandse onderzoekers, onder andere van de Universiteit van Wageningen. Het onderzoeksschip is uitgerust met airconditioning gekoelde droge en natte labs. De onderzoekers kunnen via een state of the art audiovisueel systeem dagelijks video’s en foto’s zien van de dagelijkse inspanningen, want alle tochten met de onderzeeër worden vastgelegd met camera’s.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.