Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij de kerk van Santa Famia zijn sinds afgelopen maandag de werkzaamheden begonnen om asbest te verwijderen.
Dat heeft broeder Franklin Clemencia namens het bisdom aan deze krant verklaard. ,,Wij hebben ervoor gekozen om geen ruchtbaarheid hieraan te geven omdat er de laatste tijd zoveel te doen was over de reiniging van asbest bij de raffinaderij, mensen halen vaak dingen door elkaar. Voor de reiniging hebben we het geld gebruikt dat we uit collectes hebben gekregen. Ons streefbedrag was een kwart miljoen, we hebben iets minder binnengekregen en daar moeten we van rond kunnen komen”, aldus Clemecia.
Volgens de broeder zijn er veel niet begrote kosten bijgekomen. Zo was het plan eerst om het plafond te schilderen. Maar het plafond bleek in zo’n slechte staat te zijn, dat het nu geheel wordt vernieuwd. De reiniging wordt door een lokaal bedrijf gedaan, het bedrijf heeft een deskundige uit Nederland erbij gehaald. ,,Er gelden hele strenge regels tijdens de reiniging. De kerk is hermetisch afgesloten en alleen het gecertificeerde personeel kan via speciale sluizen naar binnen en naar buiten. De werknemers moeten na het werk in een speciale cabine douchen, de speciale werkkleding die zij hebben en de handdoeken die zij gebruiken worden in plastic zakken verzegeld bewaard en later vernietigd.”
Clemencia gaat ervan uit dat de reiniging 5 tot 6 weken in beslag neemt. ,,Daarna moeten er bijvoorbeeld luchtmonsters en kleefmonsters van muren naar Nederland worden gestuurd voor testen. Pas als de resultaten bekend zijn en de testen uitwijzen dat de kerk nu asbestvrij is, kunnen we gaan nadenken over de heropening.” De verwachting is dat de kerk in juli feestelijk wordt heropend.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.