Van een onzer verslaggevers
Willemstad – De datum en locatie zijn nog niet bekend, The Police als line-up, een afterparty in de gevangenis en een strafblad als blijvende herinnering bij thuiskomst in Nederland. Het OM heeft gisteren een ludieke campagne gepresenteerd in de strijd tegen partydrugs: ‘A Night 2 Remember, Het feest waar je spijt van krijgt!’


Door middel van flyers, posters die zullen worden uitgedeeld bij uitgaansgelegenheden, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) aandacht geschonken aan het gebruik van xtc en cocaïne. Zij willen gebruikers van de partydrugs bewust maken van de strafrechtelijke gevolgen van het voor handen hebben en het verspreiden van partydrugs. Daarbij richt het OM zich in eerste instantie op stagiaires.
Uit het onderzoek ‘xtc, GHB, cocaïne en ketamine’ van 2014 blijkt dat het gebruik van xtc en cocaïne onder stagiaires uit Nederland op Curaçao groot is. Uit het onderzoek van het OM naar dit fenomeen blijkt dat een gedeelte van de stagiaires coke gebruikt. Voor velen is het de eerste keer dat ze met deze drugs in aanraking komen. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM ook dat meer dan een derde van de stagiaires xtc gebruikt.
Daarbij gaat het niet om één pilletje, uit het ‘Grote Uitgaansonderzoek 2013’ blijkt dat het grootste gedeelte van xtc-gebruikers een tot twee pillen per uitgaansactiviteit neemt. ,,Bij een gemiddeld gebruik van 1,5 pil en dat twee avonden in de week, komt het totale jaarlijkse gebruik van stagiaires op Curaçao uit tussen de 77.000 en 93.600 pillen”, aldus het OM. ‘Buitengewoon zorgelijk’ noemt hoofdofficier van justitie Heiko de Jong het.
Het OM waarschuwt de partydrugsgebruikers door middel van de posters dat er hoge straffen geëist worden als iemand wordt betrapt met de drugs. Voor ‘first offenders’ met in hun bezit tien xtc-pillen staat een eis van twee maanden gevangenisstraf waarvan een voorwaardelijk. Voor het in bezit hebben van drie gram coke staat een geldboete tot 500 gulden. De verkoop van minder dan 250 gram staat voor negen maanden gevangenisstraf.
In het geval de veroordeelde binnen vijf jaar nog een keer wordt betrapt met drugs kan de eis van de officier van justitie in de rechtszaal met de helft tot honderd procent worden verhoogd.
In eerste instantie wordt de campagne gericht op stagiaires, omdat uit het fenomeenonderzoek blijkt dat het gebruik van partydrugs onder deze groep groot is. Er zijn verschillende redenen die worden genoemd waarom juist onder deze groep zo veel partydrugs gebruikt worden. Een van de genoemde factoren is de onder stagiairs ‘populaire uitgaanscultuur’, aldus het OM.
Het OM laat weten dat de campagne in een later stadium mogelijk ook zal worden uitgebreid naar jongeren in het algemeen en op scholen op het eiland. Op de poster laat het OM weten dat ‘tickets’ te verkrijgen zijn bij de ‘bekende dealers’. Genoemde tickets zijn inclusief vervoer in politiewagen en verblijf in cel en directe beëindiging van de stageperiode is mogelijk.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).