Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten gaan meer informatie uitwisselen over criminelen en slachtoffers. Dat beloofden de vier ministers van Justitie na het Justitieel Vierpartijenoverleg op Aruba. Gisteren werd dit overleg afgerond met de ondertekening van een intentieverklaring.

koninkrijk

Op de persconferentie werd benadrukt dat samenwerking door de Openbare Ministeries, politiekorpsen en het gevangeniswezen belangrijk is voor de criminaliteitsbestrijding. Er is nooit geld genoeg, zei de Curaçaose minister van Justitie Nelson Navarro. ,,Laten we eerlijk zijn, de baas van een Colombiaans kartel heeft meer geld dan de begroting van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.”
Wegens het internationale karakter van de criminaliteit heeft informatie-uitwisseling prioriteit. De landen gaan bijvoorbeeld ook DNA-informatie van gedetineerden delen. Dan kan beter worden gevolgd waar de criminelen zitten, zei de Nederlandse Justitieminister Ard van der Steur. Een paar jaar terug nog kwamen verhalen naar buiten over voortvluchtige criminelen die ongestoord op de Caribische eilanden konden leven.
Naast uitwisseling van informatie willen de ministers ook meer geld van criminelen af gaan pakken. Daarvoor wil het Koninkrijk meer samenwerken met de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.
Verder zijn er afspraken gemaakt over uniforme eisen voor het gebruik van geweld, middelen en vaardigheden voor politieagenten. Met zogenoemde Integrale Basisvaardigheden Trainingen kunnen de landen elkaar beter bijstaan en kan er meer gezamenlijk politieonderwijs worden gegeven. Dit zal de slagkracht van de politie vergroten, aldus de bewindslieden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).