Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De kustwacht heeft last van mollen. Zij zouden informatie hebben gelekt naar criminelen. Om wat voor informatie het gaat is niet duidelijk. Gisteren zijn in het onderzoek ‘Baywatch’ onder meer drie kustwachters aangehouden op verdenking van corruptie, witwassen en overtreding van de Opiumwet. De kustwachters zijn op non-actief gezet.
Het Openbaar Ministerie (OM) sluit meer arrestaties ‘zeker niet uit’. Het verhoren van de verdachten is gisteren begonnen. Hieruit kan informatie voortvloeien die leidt naar andere verdachten.
Behalve de drie kustwachters is er een oud-werknemer van de kustwacht aangehouden net als drie anderen. Het gaat om de vrouwen T.N.S.R. (29) en N.F.T.R. (21) en de vijf mannen W.A.W. (34), O.E.S. (32), R.H.E.F. (32), Z.S.H.D. (29) en M.P.B. (31). Ook vonden er gisteren veertien huiszoekingen plaats verspreid over het eiland. Daarbij werden een vuurwapen, een aanzienlijk bedrag aan contact geld, documenten, laptops en telefoontoestellen in beslag genomen. Ook zijn er op een adres een aantal xtc-pillen in beslag genomen.
Het OM: ,,Door de leiding van de kustwacht is enige tijd geleden het signaal afgegeven dat er vermoedelijk medewerkers van de kustwacht betrokken zijn bij het plegen van strafbare feiten, waaronder het lekken van informatie aan criminelen. Deze informatie werd bevestigd door andere bronnen.” Na evaluatie van die informatie heeft het OM in mei opdracht gegeven een opsporingsonderzoek te beginnen.
Dit opsporingsonderzoek ‘Baywatch’ is uitgevoerd door de Landrecherche Curaçao. Ook de Nederlandse Rijksrecherche en de Koninklijke Marechaussee, met assistentie van het Korps Politie Curaçao en het Recherche Samenwerkingsteam (RST) hielpen hierbij mee. De diensten kwamen er toen ook achter dat er sprake was van andere strafbare feiten waaronder betrokkenheid bij drugssmokkel. Waar de drugs vandaan kwamen is niet bekend.
Al eerder werd duidelijk dat er onderzoeken liepen tegen verschillende kustwachters. Dit was voor minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) reden om het plan om leden van de kustwacht buiten diensttijd te bewapenen op de lange baan te schuiven. De gisteren aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.