Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Geraldine ‘Gerry’ Archer, de Curaçaose vertegenwoordiger van de regionale vrouwenorganisatie Cafra, stelt dat op Curaçao tussen 2001 en 2015, 13 vrouwen door hun partner zijn vermoord, ‘femisidio’ genaamd. Het gaat dus om gemiddeld een vrouw per jaar. In het Caribisch gebied en Latijns-Amerika komt volgens de economische genderafdeling van de Verenigde Naties (Eclac) veel vrouwenmishandeling voor met ook de dood tot gevolg. De dader is vaak de partner. Volgens Eclac scoren de volgende landen het hoogst waar het gaat om femisidio: de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Suriname, Honduras, Guatemala en El Salvador. Het is voor Cafra reden om onderzoek te doen naar de reden waarom partners overgaan tot het vermoorden van de vrouw van wie ze juist het meest houden. Er zal ook nagegaan worden waarom veel vrouwen, ook op Curaçao, niet overgaan tot het doen van aangifte en er soms voor kiezen in de relatie te blijven. Cafra-Curaçao hoopt het onderzoek te kunnen uitvoeren in het kader van het Nationaal Plan tegen geweld tegen vrouwen en kinderen en huiselijk geweld en verwacht hierin steun te krijgen van de regering.
Misbruik van vrouwen heeft niet alleen een grote impact op vrouwen die het overkomt, maar ook op de economie omdat een misbruikte of mishandelde vrouw niet goed kan functioneren en hoge medische kosten maakt vanwege lichamelijk en geestelijk geleden letsel. Ook de kinderen lijden er vaak onder, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld ook kosten van de (geestelijke) gezondheidszorg.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).