Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De nieuwe versie van de Papiamentse spellingchecker is gelanceerd. Het gaat om een spellingchecker die via open source beschikbaar is.

spellinchecker

De presentatie vond vorige week plaats tijdens een druk bezochte conferentie bij de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC) aan het Brionplein.
Stiching Curaçao Open, die de spellingchecker in 2011 voor het eerst uitbracht, heeft met behulp van financiering door het Unesco-Participation Programme, een update kunnen uitbrengen en tevens een reclamefilmpje kunnen maken dat de komende weken op televisie vertoond wordt.
,,Het belang van een spellingchecker die werkt op internet, is dat deze werkt tijdens het schrijven van e-mails en discussies op Facebook. De spellingchecker werkt in de internetbrowser ‘Firefox’, die ook gratis en open source is”, zo wordt nader uitgelegd.
En vervolgd wordt: ,,Hebt u wel eens gemerkt dat de datumnotatie op een Nederlandse versie van uw favoriete spreadsheetprogramma, heel anders is dan op een Engelse/Amerikaanse versie? Dit komt doordat beide talen een eigen ‘locale’ hebben die dit vaststelt. Papiaments heeft sinds zaterdag 31 oktober ook een locale, de komende maanden wordt deze geïntegreerd in zo veel mogelijk opensourcesoftware. Met deze locale wordt dus een aantal digitale kenmerken van een taal beschreven.”
Een derde noviteit betreft de ‘banko di palabra’, een website voor woorden. Deze site biedt de mogelijkheid woorden op te zoeken die in het Gouden Boekje staan, maar ook om woorden toe te voegen. Op de nieuwe woorden kan gestemd worden en de bedoeling is dat op deze ‘open’ manier, via ‘crowdsourcing’, een officiële commissie regelmatig nieuwe woorden aan de spellingchecker toevoegt.
Het project is een van de elf finalisten voor de Innovation Award, die op 22 november in het Riffort Vilage wordt uitgereikt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.