Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Voor 2015 heeft het ministerie van Economische Ontwikkeling 320 miljoen gulden begroot voor economische investeringen. Hiervan is tot en met september 190 miljoen gulden gebruikt.

Dat heeft minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (PAIS) gisteren tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten bekendgemaakt.
In 2013 werd er op de begroting 240 miljoen vrijgemaakt voor economische investeringen. Hiervan werd 100 miljoen gebruikt en in 2014 werd 270 miljoen gulden begroot waarvan uiteindelijk 200 miljoen werd gebruikt.
Dat niet alle investeringen worden gerealiseerd heeft volgens Palm met verschillende aspecten te maken, waaronder de tijd voor het verkrijgen van een vergunning om een project van de grond te krijgen. Als voorbeeld gaf de minister van Economische Ontwikkeling het gebied van Marie Pampoen. ,,We kunnen nog niet beginnen omdat we op de nodige vergunningen aan het wachten zijn.”
De bedoeling is om de kust van Marie Pampoen gefaseerd te ontwikkelen en het tot een ontmoetingsplek te maken voor toeristen en de lokale bevolking.
Een ander project dat werd genoemd was het Waaigat-project. Inmiddels zijn de eerste tests gedaan, zo gaf Palm te kennen. ,,Er moet door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning nog het een en ander gedaan worden; in het Waaigat wordt veel vervuild water gedumpt. Er moet een nieuwe route bedacht worden zodat dit water uiteindelijk bij Klein Hofje terechtkomt. Daar is VVRP op dit moment mee bezig.” De bedoeling is dat het Waaigat uiteindelijk tot een maritiem centrum wordt ontwikkeld met verbindingspunten naar beide kanten. Curaçao Ports Authority (CPA) is belast met dit project.
Ook de tweede megapier is een project dat door CPA wordt getrokken. ,,Gezien het belang van de binnenstad en het belang van toerisme voor de ondernemers in de binnenstad, is besloten dat de beste locatie voor de tweede megapier, naast de huidige zal zijn”, aldus Palm gisteren in de Staten. Inmiddels heeft een aantal proefboringen plaatsgevonden en wordt verwacht dat de offertes voor de bouw van de megapier voor 16 november binnen zijn. Het project zal ongeveer zestien maanden duren. Naar verwachting kan de tweede megapier in het eerste kwartaal van 2017 in gebruik worden genomen.
Zowel dit project als het Waaigat-project staan niet op de kapitaaldienst van de begroting van MEO. CPA zal zelf op zoek gaan naar de nodige fondsen voor de uitvoering van deze projecten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.