Van onze redactie
Willemstad - Het Academy Hotel stond op donderdag 8 oktober in het teken van 'umami'. De Amsterdamse chefkok Michiel Enzo heeft zich jarenlang verdiept in deze ‘vijfde smaak’ en verzorgde een masterclass voor de studenten.


,,Umami wordt omschreven als de vijfde smaak. We kennen allemaal de vier basissmaken: zoet, zout, bitter en zuur. Maar onze smaakpapillen zijn ook gevoelig voor een vijfde smaak, umami. Deze smaak is in 1908 tijdens het proeven van een bouillon op basis van zeewier door de Japanse professor Kikunae Ikeda beschreven. Umami is Japans voor ‘smakelijk’ en wordt ook wel de essentie van een product genoemd”, legt het Academy Hotel uit. Volgens het hotel wordt de term umami tot op heden vooral veel gebruikt door sommeliers en chef-koks, maar ook steeds meer genoemd als onderdeel van de trend van gezond en bewust eten. ,,Smaak helpt ons om gezonde voedselkeuzes te maken. Zo worden we bijvoorbeeld door zuur gewaarschuwd dat fruit nog niet rijp is. Op dezelfde manier zou umami een aanduiding zijn voor de aanwezigheid van eiwitten, die belangrijk voor ons lichaam zijn.”
Na de les werd de nieuw opgedane kennis door de studenten meteen in de praktijk toegepast door voor een vol restaurant een veelzijdige umami-lunch te serveren. ,,De reacties waren positief en de studenten hebben genoten”, aldus Academy Hotel.
Academy Hotel is een professioneel functionerend hotel-restaurant waar studenten van uiteenlopende opleidingen, zoals ago, vsbo, sbo en hbo, praktijktraining krijgen op alle gebieden waar zij in een hotel en restaurant mee te maken krijgen. Sinds de zomer is Danny Henriquez leidinggevende, stagebegeleider en commercieel manager van het restaurant. ,,Thema’s die bij de praktijktraining in het restaurant aan de orde komen zijn onder andere bewust en efficiënt inkopen en opslag van voedingsmiddelen. Ook is er aandacht voor nieuwe trends, zoals verse, biologische voedingsmiddelen en glutenvrije voeding.” De masterclass was een initiatief van Gregorie Nieuw, gezamenlijke vriend van Enzo en Henriquez. Enzo was deze weken op vakantie en Nieuw zag het als een kans om de studenten met Enzo’s kennis te inspireren. De dag was een succes, zo zegt het hotel en Henriquez kijkt er naar uit om vaker chef-koks en andere gastdocenten les te laten geven.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).