Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao is veilig voor lokale en internationale investeerders. Dat betoogt minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie. ,,De Investeringsvergunning is het directe resultaat van het feit dat Curaçao veilig is voor buitenlandse investeerders.”
Navarro sprak deze woorden in Amsterdam tijdens de twintigste Caribische handelsmissie InterExpo. Hij benadrukte daar het bestaan van de nieuwe wet die door hem werd geïntroduceerd: de Investeringsvergunning. Hiermee kunnen buitenlandse investeerders gemakkelijker naar Curaçao komen om zich hier te vestigen en in het land te investeren. ,,Met deze nieuwe wet willen we onze economie stimuleren en Curaçao aantrekkelijk maken voor huidige en nieuwe potentiële investeerders.”
Tijdens zijn toespraak maakte de Curaçaose minister van Justitie onder andere gebruik van cijfers van de afgelopen jaren om zijn standpunt te motiveren. ,,Kleine misdaden, autodiefstal en gewapende overvallen kwamen bijna elke dag voor. De gemiddelde leeftijd van individuen die deze misdaden pleegden ging ook omlaag. Dus toen ik in januari 2013 de functie van minister van Justitie aannam, wist ik dat ik een moeilijke taak had om succesvol om te gaan met de situatie. Ik had een actieplan nodig om snel voor positieve verandering te zorgen.”
Het project ‘Ta Basta Awor’ maakt concreet deel uit van dit actieplan van Navarro om snel positieve verandering te realiseren. ,,Na mijn eerste jaar als Justitieminister zagen we de eerste veranderingen. De actie produceerde concrete resultaten; steeds meer arrestaties werden verricht en de criminaliteit werd aanzienlijk minder. Hierdoor begon het gevoel van veiligheid binnen de Curaçaose gemeenschap terug te keren”, aldus Navarro.
Andere projecten die hij aanhaalt, zijn onder andere de reorganisatie van het politiekorps, de aanschaf van nieuwe wapens en auto’s voor het politiekorps, de installatie van de toeristenpolitie Politur, verbeteringen binnen de gevangenis, de renovatie van de Justitiële Jeugd Inrichting Curaçao (JJIC) en recent het project van cameratoezicht in de binnenstad.
,,Criminaliteit-gerelateerde uitdagingen beperken zich tegenwoordig en zeker in de toekomst niet alleen tot onze grenzen of dat van andere landen. De juiste benadering vereist een constante evaluatie van internationale samenwerking tussen de verschillende politiekorpsen om effectief op te kunnen treden tegen dit fenomeen. Landen in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en Zuid-Amerika worden dagelijks geconfronteerd met serieuze criminaliteitsproblemen”, zo stelt Navarro tijdens de handelsmissie.
Voor veel van deze landen zorgt criminaliteit voor een afbraak van de economie, aldus Navarro, en de landen moeten zien om te gaan met het risico van het verliezen van investeerders. ,,Curaçao is een klein land en aangezien bijna iedereen elkaar kent, wordt al snel gedacht dat het oplossen van misdaad gemakkelijk zou moeten zijn. ‘Een makkelijke taak voor de politie’, zo denken velen. Dat is een verkeerde perceptie. De realiteit is heel anders.”
ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).