Willemstad - De consul-generaal van China op Curaçao, Chen Ziman, heeft gisteren aangegeven veel potentie te zien in de samenwerking tussen China en de regio. Dit kwam naar voren tijdens haar speech ter gelegenheid van de viering van het 66-jarig bestaan van de Volksrepubliek China.


Op 1 oktober 1949 riep de communistische leider Mao Zedong, ook wel MaoTse-tung, de Volksrepubliek China uit en dit is in China dan ook een nationale feestdag. De eerste consul-generaal van China in het Caribisch deel van het Koninkrijk had onder meer waarnemend gouverneur Nolda Römer-Kenepa uitgenodigd, evenals interim-premier Ben Whiteman en Statenvoorzitter Mike Franco.
,,Het jaar 2015 is een significant jaar in de relatie tussen China en Nederland. De politieke en economische uitwisselingen zijn gepromoot na het bezoek van president Xi-jingping aan Nederland vorig jaar en het bezoek van premier Mark Rutte aan China dit jaar. De handel tussen de twee landen is gegroeid naar 40 miljard euro. Het aantal toeristen uit China groeit sneller dan waar dan ook. Afgelopen jaar bezochten 255.000 Chinese toeristen Nederland”, zo somde de consul-generaal op.
Ziman geeft aan er trots op te zijn de eerste consul-generaal van China op de Caribische eilanden van het Koninkrijk te zijn. ,,In het afgelopen jaar hebben we vooruitgang geboekt in de vriendschap en samenwerking tussen China en de eilanden.” Ziman noemt het bezoek van de Curaçaose delegatie onder leiding van voormalig premier Ivar Asjes als voorbeeld. ,,Het opende een deur voor wederzijdse bezoeken op hoog niveau, er is een begin gemaakt met het bouwen van een zusterstad tussen Curaçao en Suzhou China en het wederzijds begrip tussen de mensen van beide landen is gegroeid.”
De consul-generaal geeft aan er vertrouwen in te hebben dat de goede banden onder leiding van interim-premier Ben Whiteman verder aangehaald kunnen worden en dat de volgende stappen tot samenwerking genomen kunnen worden. ,,Om ervoor te zorgen dat Chinese toeristen deze regio bezoeken, kunnen Chinese bezoekers - met de hulp van beide ministers van Buitenlandse Zaken - vrijgesteld worden van de visumplicht als zij een multiple entry Schengenvisum en een Amerikaans visum hebben. Dat is, denk ik, een grote stap vooruit in het bevorderen van het lokale toerisme.”
Inmiddels zijn er, sinds de opening van het Chinese consulaat aan de Schottegatweg Oost, zeshonderd visa verschaft aan lokale mensen, aldus Ziman. ,,Verdere samenwerking tussen China en deze regio heeft grote potentie. China heeft bijvoorbeeld het grootste aantal toeristen dat naar het buitenland gaat, namelijk 100 miljoen toeristen afgelopen jaar die 102 miljard dollar uitgaven in het buitenland, het hoogste aantal wereldwijd.”
Maar ook op andere terreinen dan het toerisme ziet de consul-generaal mogelijkheden voor China en Curaçao. ,,Er zijn andere mogelijkheden voor samenwerking, bijvoorbeeld in de telecommunicatie, groene energie, infrastructuurbouw, financiën en investeringen, onderwijs en cultuur. Zolang we samenwerken, met wederzijds geloof en wederzijdse steun, zullen we vooruitgang boeken in onze samenwerking, wat bijdraagt aan de economische welvaart van beide landen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).