Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Oud-premier Gerrit Schotte (MFK) heeft in de periode van 1 januari 2010 tot en met 8 oktober 2010 - toentertijd als Eilandsraadslid van het Eilandgebied Curaçao - twee keer grote geldbedragen aangenomen van de vermeende Italiaanse maffiabaas Francesco Corallo.

De ene keer ging het om een bedrag van 140.000 dollar en de andere keer om 73.422 dollar.
Dat is een van de verdenkingen aan zijn adres zoals gisteren tijdens de regiezitting van de zaak Babel bekend is gemaakt. In deze zaak staan Schotte en zijn levenspartner Cicely van der Dijs terecht.
De gulle giften van Corallo waren - zoals gisteren naar voren is gebracht door officier van justitie Philomijn van Logten - bedoeld om Corallo en zijn bedrijven, waaronder de casinogroep op Sint Maarten Atlantis World Group, een zekere voorkeurspositie te bezorgen. ,,Deze giften zijn hem (Schotte, red.) gedaan zodat hij Corallo en zijn bedrijven zou begunstigen; geheime overheidsinformatie aan Corallo zou verstrekken; Corallo invloed zou verstrekken in de Curaçaose overheid via de nieuw op te richten politieke partij MFK; zich er voor zou inspannen dat Corallo internationaal namens Curaçao wordt aanbevolen; zich er voor zou inspannen dat Corallo of personen van zijn bedrijf worden aangesteld in een belangrijke institutionele functie”, aldus Van Logten gisteren. Zij is samen met Gert Rip belast met deze zaak.
In datzelfde jaar zou Schotte samen met zijn levenspartner - in de periode van 1 januari tot en met 1 juli - op Curaçao en/of in Italië twee facturen van het bedrijf Vanddis nv valselijk hebben opgemaakt. Een factuur van een bedrag van 140.000 dollar en een factuur van meer dan 73.000 dollar. ,,In strijd met de waarheid staat op deze facturen onder meer vermeld dat het bedrijf Vanddis werkzaamheden heeft verricht voor het Italiaanse bedrijf Betplus van Corallo”, zo gaf de officier van Justitie gisteren te kennen. Vanddis nv is de pompstationketen van Pedro ‘Papito’ van der Dijs. Zijn dochter Cicely - die ook terechtstaat in de zaak Babel - is de directeur bij dit bedrijf.
Andere tenlasteleggingen aan het adres van de oud-premier zijn witwassen, het gebruik van ‘jammers’ en wederom valsheid in geschrifte. In de periode van 1 januari 2010 tot en met 15 november 2011 is op Curaçao, in de Verenigde Staten en/of Zwitserland en/of Italië voor meer dan 200.000 dollar witgewassen, zo werd gisteren bekendgemaakt. De officier van justitie liet weten dat het hier gaat om geld dat op basis van de eerder genoemde valse facturen via bankrekeningen in het buitenland uiteindelijk terecht is gekomen bij Schotte en Van der Dijs.
De tweede beschuldiging van valsheid in geschrifte, betreft het diplomatieke paspoort van Schotte, dat in tegenstelling tot het nieuws dat voorheen in de media is verschenen, niet in de kluis van zijn woning te Saliña is gevonden, maar in dat van Vanddis; het bedrijf dat door zijn partner wordt gerund. De oud-premier had eerder, op 15 april 2013, dit paspoort als vermist opgegeven. ,,In strijd met de waarheid is opgenomen dat het diplomatieke paspoort verloren was geraakt, terwijl dat paspoort in de kluis lag bij het bedrijf van zijn partner, Vanddis nv”, aldus Van Logten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.