Subsidie voor kleine en middelgrote bussen onmogelijk en onwenselijk

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Met ingang van 1 maart worden de tarieven van kleine en middelgrote bussen verlaagd. Dit is voornamelijk door de lagere brandstofprijzen. Dat heeft minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling (PAIS) bekendgemaakt.

Per 1 maart is het tarief voor het Stadsdistrict 15 cent minder. De prijs gaat dus van 2 gulden naar 1,85 gulden. Het tarief van Stadsdistrict naar 2e district is verlaagd van 2,60 gulden naar 2,40 gulden, van Otrobanda naar 3e district van 3,70 gulden naar 3,40 gulden, binnen het 2e district van 2,60 gulden naar 2,40 gulden en binnen het 3e district van 2,00 gulden naar 1,85 gulden.

De laatste keer dat de tarieven van kleine en middelgrote bussen is aangepast, was in november 2012. In april 2013 is de ministerraad, op verzoek van het ministerie van Economische Ontwikkeling, akkoord gegaan met een revisie door Soab van het model dat door MEO gebruikt wordt om het nieuwe tarief te berekenen.

Ook werd Soab advies gevraagd over de mogelijkheid voor een subsidie voor kleine en middelgrote bussen. In haar advies concludeert Soab dat zo’n subsidie niet mogelijk is en evenmin wenselijk. In het advies heeft Soab tevens de gemiddelde begroting van kosten voor een buschauffeur herzien. Deze kosten omvatten onder andere brandstofkosten, kosten voor onderhoud, verzekering, wegenbelasting en kleding en schoeisel voor de chauffeur.
Om het huidige rekenmodel te blijven verbeteren en eventueel met een nieuw model te komen, zal een diepgaand onderzoek worden uitgevoerd naar het gemiddelde aantal passagiers dat van elke route binnen elk district gebruikmaakt, aldus MEO. Ook zal het ministerie een database gaan hanteren voor elke bus.

Minister Palm heeft een vergadering gehouden met het bestuur van STU - de vakbond voor kleine en middelgrote bussen - en daar afgesproken dat dialoog tussen de partijen zal blijven plaatsvinden. In de toekomst zal het tarief voor kleine en middelgrote bussen elk kwartaal worden aangepast, hierbij gebruikmakend van de data van het voorgaande kwartaal. 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.