Van een onzer verslaggevers
Maastricht - Moleculair bioloog Leon de Windt (45) heeft een Vici-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De op Curaçao geboren wetenschapper krijgt 1,5 miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. In totaal hebben 36 wetenschappers uit allerlei disciplines zo’n prestigieuze beurs gekregen van NWO. Er hadden 216 wetenschappers een voorstel ingediend. De laureaten doen onder andere onderzoek naar een flexibel robotpak dat mensen met een verlamming ondersteunt bij het lopen, mysterieuze vernietigingsrituelen in de prehistorie en een eeuwigdurende atoomlaser, die moet leiden tot de ultieme atoomklok.
De Windt is hoogleraar Moleculaire Cardiologie aan de Universiteit Maastricht en doet daar onderzoek naar de genetische oorsprong van hartfalen. Zijn ontdekking van het ‘hartfalen-gen’ twee jaar geleden trok mondiaal de aandacht. Chronisch hartfalen is een sterk toenemende aandoening van de hartspier die leidt tot verlies van bloeddoorstroming in alle organen. Op basis van bevindingen in een vorm van hartfalen, gaan onderzoekers eerst de oorzaak-gevolgrelatie bepalen van moleculen die hartziekten veroorzaken en daartegen nieuwe klassen van medicijnen rationeel ontwerpen.
Vici maakt deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Ze zijn bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Commissies van gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden bekijken alle voorstellen en interviewen de aanvragers over hun onderzoeksvoorstel. Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars onder andere naar de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter, de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. De Windt kreeg eerder al de Veni- en de Vidi-beurs van NWO.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.