Al het nieuws


Minister Cijntje: KLM/Schiphol-kwestie met Rutte aankaarten

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling en met Toerisme in zijn portefeuille voelt zich ‘overvallen’ door het KLM-besluit om deze winterperiode nog maar één keer per dag in plaats van tweemaal rechtstreeks naar Curaçao te vliegen.

klm2Hij heeft premier Gilmar Pisas (MFK) gevraagd dit ‘op het niveau van minister-president’ met zijn Nederlandse college Mark Rutte aan te kaarten.
Amper twee weken geleden werd door KLM de ‘double daily’ voor Curaçao aangekondigd voor de periode van eind oktober 2022 tot en met maart 2023. Maar zaterdag berichtte het Antilliaans Dagblad dat vanwege de problemen op Schiphol maar ook door de tekortkomingen van KLM zelf besloten is de tweede dagelijkse verbinding voor het grootste deel van de tijd te schrappen.
Een grote klap voor het Curaçaose toerisme, zegt ook minister Cijntje die erop wijst dat Curaçao relatief erg veel toeristen uit Europa en in het bijzonder uit Nederland trekt. Meer dan de helft van de verblijfstoeristen. Zijn ministerie, MEO, heeft ‘nog geen vertaalslag gemaakt’ naar wat dit betekent in economische termen; daarvoor is het nieuws nog te vers. Maar voor deze wordt alles en iedereen aan het werk gezet.
Want de bewindsman realiseert zich dat het al gauw gaat om zo’n 320 stoelen per dag. Maal zeven dagen is dat 2.240 per week; zo’n 9.000 per maand en 36.000 tot en met maart. Van bezoekers die gemiddeld lang verblijven op het eiland en hier slapen, eten, drinken en tochtjes maken op het eiland; kortom geld besteden en (omzet)belasting betalen.
Voor op dit moment denkt de Economieminister, aangezien de problemen vooral door Schiphol worden veroorzaakt, in eerste instantie aan de mogelijkheden om bij Tui en Air Belgium aan te dringen vaker en met meer stoelen vanuit Brussels Airport naar Curaçao te vliegen.
De directie van toeristenbureau CTB is verzocht dit met urgentie te bespreken. Er is echter sprake van een zeer korte termijn, zeker in de luchtvaartwereld. ,,Niemand - geen luchtvaartmaatschappij - kan in zo’n korte tijd in het ontstane gat springen”, zegt een deskundige. ,,Begin oktober heeft KLM nog de double daily aangekondigd, onder andere via jullie krant, en nu ineens uit het niets dit!”
Verbazing en de verontwaardiging in de hotel- en toeristische sector strijden om de eerste plaats. Chata, Curaçao Hospitality and Tourism Association, wil in dit stadium nog niet reageren. Eerst is er een gesprek met het lokale KLM-management om zoveel mogelijk opheldering krijgen. Naar verluidt heeft de regiomanager van KLM nog geprobeerd te beïnvloeden dat Curaçao niet zo hard geraakt zou worden.
De vraag is of Tui wel in staat is bij te springen. Tui vliegt deze winter negen keer per week, waarvan veel non-stop, met vrijwel evenveel stoelen als voorheen. De gehele vloot van dreamliners is al ingezet; op de Dutch Caribbean en andere bestemmingen.
Uit de hoek van Air Belgium, die nu circa een jaar tweemaal per week vanaf Brussel op Hato vliegt, vooralsnog weinig goed nieuws. Integendeel, een informant wijst deze krant erop dat in 2023 de vluchtfrequentie behoorlijk minder wordt: volgens het online reserveringssysteem na 14 januari tot 16 februari zelfs geen vluchten - dus dik vier weken geen enkele vluchtuitvoering in het hoogseizoen - dan weer vluchten van 16 februari tot begin maart. ,,Dan is het over en uit. De maanden erna niets in de boekingsmachine, allemaal leeg”, zegt de lokale informant van Belgische afkomst.
Een blik op de website bevestigt dit. Vragen hierover van het Antilliaans Dagblad aan de Air Belgium-woordvoerder worden al een week niet beantwoord door de directie in Brussel. Mogelijk dat het wegvallen van een dagelijkse KLM-frequentie Air Belgium op andere gedachten brengt, maar erg groot is de vloot van deze Belgische maatschappij niet.

‘Düsseldorf en inzetten charters’
Minister Cijntje denkt ook aan verbindingen vanaf Düsseldorf in Duitsland, net over de grens met Nederland, waar vandaan het inmiddels failliete Air Berlin een tijdje met een flinke CTB-subsidie op Curaçao vloog.
Tot slot noemt hij de optie van de inzet van charters. En dan niet vanaf Schiphol, waar de problemen zich voordoen, maar bijvoorbeeld vanaf Eindhoven Airport of Rotterdam The Hague Airport. Maar de bewindsman realiseert zich dat dit een hele organisatie en planning vereist. Cijntje is, zegt hij desgevraagd, vastbesloten in nauw overleg en samenwerking met de lokale hotels te zoeken naar oplossingen.
Premier Pisas heeft toegezegd spoedig contact op te nemen met de Nederlandse minister-president Rutte (VVD) om vooral te benadrukken dat de vliegverbindingen een levensader zijn voor het eiland, dat sinds de coronapandemie in 2020 en 2021 aan het opkrabbelen is en daarbij alleen maar nog meer afhankelijk is geworden van het toerisme.
Vooral toerisme vanuit het Europese deel van het Koninkrijk, waar Curaçao erg populair is. Zes op de tien (60 procent) van de verblijfstoeristen op Curaçao komt uit Europa (52 procent uit Nederland). Wordt gekeken naar het aantal overnachtingen dan gaat het zelfs om 72 procent gasten uit Europa (61,5 procent uit Nederland).
De beslissing van KLM heeft ook geleid tot onrust bij KLM-personeel, berichtte De Telegraaf afgelopen weekend. De luchtvaartmaatschappij snijdt diep in de eerder aangekondigde winterdienstregeling vanwege tekorten bij de technische dienst, meer ziekmeldingen en chaos op Schiphol. ,,Lucratieve vluchten eruit halen (zoals naar Curaçao, red.) is de dood in de pot”, zegt de nog niet zo lang geleden aangetreden nieuwe ceo Marjan Rintel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.