Al het nieuws

Nieuwe meerderheid dient motie van wantrouwen in tegen kabinet-Koeiman.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De nieuwe meerderheid van 11 in de Staten heeft gisteravond in een spoedvergadering via moties het vertrouwen opgezegd in het demissionaire kabinet-Koeiman, inclusief de Gevolmachtigde minister en haar waarnemer.

macht1

Tegen de twee PS-ministers Ruthmilda Larmonie-Cecilia en Jaime Córdoba zijn geen moties van wantrouwen aangenomen omdat zij in tegenstelling tot de andere ministers wél het vertrouwen genieten van de volksvertegenwoordiging.

De reden om het vertrouwen in het kabinet op te zeggen is dat het demissionaire kabinet-Koeiman gisteren aan de eerdergenoemde twee PS-ministers meedeelde dat zij ontslagen zijn op grond van de huidige politieke situatie. Zoals bekend is het kabinet-Koeiman afgelopen zondag gevallen nadat de PS-Statenleden Melvin Cijntje en Sherwin Leonora hun steun aan de regering introkken. Volgens de demissionaire premier was de aanwezigheid van de twee PS-ministers niet goed voor de eenheid in de regering. Het landsbesluit is inmiddels door de gouverneur getekend, hetgeen het ontslag van de PS-ministers officieel maakt. Ondertussen heeft de gouverneur de meerderheid van elf uitgenodigd voor een gesprek dat vanmorgen om 9.00 uur moet plaatsvinden.
Gisteravond is ook een motie aangenomen voor de benoeming van een nieuwe Statenvoorzitter en een nieuwe vicevoorzitter. Bij de Statenvergadering die voor vrijdag gepland staat, zal de nieuwe meerderheid de huidige Statenvoorzitter en vicevoorzitter afzetten en vervolgens Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) als nieuwe Statenvoorzitter benoemen en Norberto Ribeiro van Kòrsou di Nos Tur als nieuwe vicevoorzitter. De vergadering van gisteravond werd niet bijgewoond door Statenleden van de voormalige coalitie en Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu. Pisas zat als oudste Statenlid de vergadering voor terwijl Chester Peterson, advocaat en tevens lid van de pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outónomo als griffier fungeerde.
In de eerste spreekronde verklaarde Schotte dat de meerderheid met de moties een duidelijk signaal wil afgeven tegen verschillende ‘foute beslissingen’ van het demissionaire kabinet. Zo verwees hij onder andere naar het bedrag voor de bacheloropleiding. De demissionaire premier had volgens Schotte juist de twee bewindslieden van PS de laan uitgestuurd die de oren en ogen van het kabinet moeten zijn. Schotte zei ook dat de vergadering bedoeld is als een signaal aan de gouverneur: ,,Zij is onschendbaar.” De MFK-leider benadrukte dat er een nieuwe meerderheid in de Staten is. ,,Niemand kan onze democratie lamleggen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).