Al het nieuws

Toekomstige boeren krijgen les over agrarische sector

Van onze correspondent
Kralendijk - Qredits en het Openbaar Lichaam Bonaire zijn vorig jaar gestart met de ‘Agri Business Academy’, een programma van een aantal weken over ondernemen binnen de agrarische sector. Een dergelijk programma was hard nodig aangezien Bonaire voor 98 procent afhankelijk is van importproducten en een landbouwopleiding vooralsnog ontbreekt. Marit Severijns van Caribisch Netwerk ging op onderzoek uit.

F18 BONOP Leren over landbouwLandbouwproducten zijn duur en er zijn geen subsidies. Om de sector aantrekkelijker te maken, is de ‘Agri Business Academy’ gestart. ,,Ze leren hier bijvoorbeeld over het gebruik van water, verschillende typen greenhouses en machines, moderne technieken voor het planten en het doen van marktonderzoek”, vertelt Milagros Blanken, manager van Qredits.

In oktober hebben de eerste elf deelnemers het programma afgerond. Later dit jaar start een nieuwe groep. Het is voor het eerst dat er een programma is van meerdere weken speciaal voor de agrarische sector. ,,We geven al acht jaar een algemeen programma voor ondernemers, maar op deze manier kunnen mensen er meer aan hebben.” Volgens Blanken is lokale landbouw nog in de beginfase. Ze hoopt dat er bredere aandacht voor komt. ,,Als je als boer een samenwerking aangaat met een supermarkt moet je consistent kunnen leveren, maar die continuïteit is niet alleen in handen van de ondernemer zelf”, vindt ze. ,,Dat ligt bij alle stakeholders en organisaties die ondersteunende diensten bieden of informatie kunnen leveren. Dat helpt de sector groeien en ontwikkelen.”

Hoewel boeren geen subsidies krijgen, bieden de overheid en Qredits sinds vorig jaar wel een ‘agrilening’ aan om agrarische activiteiten te ondersteunen. Maar een succes is het niet. Tot nu toe hebben nog geen 10 mensen daar gebruik van gemaakt. Blanken denkt dat dat ook komt door het gebrek aan data over de landbouwsector. ,,Je hebt bijvoorbeeld geen informatie over hoeveel groenten en fruit al geteeld of geïmporteerd wordt, hoeveel water wordt gebruikt bij specifieke landbouwactiviteiten of hoeveel boeren er eigenlijk zijn.”

Deze informatie kan volgens Blanken echt helpen. ,,Als boer wil je weten: wat is de prijs die de overheid heeft vastgesteld voor een specifiek gewas? Hoeveel kan ik oogsten? Hoeveel kan ik verdienen per kilo? Een kostenplaatje maken, is nu veel moeilijker.” Ze hoopt dat vissers uiteindelijk ook gebruik zullen maken van de lening. ,,Dat is nog niet gebeurd, maar we zijn wel met die sector in gesprek.

Volgens gedeputeerde Anjelica Cicilia van Agrarische Zaken en Voedselzekerheid streeft de overheid naar meer lokale productie en het vergroten van de voedselzekerheid. ,,Met de hoop in de toekomst ook onze lokale productie te kunnen exporteren”, aldus Cicilia. Zo moet de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een kenniscentrum worden voor onderzoek en voorlichting aan onder andere boeren. Ook komt er een bedrijventerrein waar lokale bedrijven moeten gaan zorgen voor de lokale productie. ,,Momenteel zijn er 5 private partijen actief die doen aan geitenhouderij, groenteteelt, fruitteelt en het maken van compost”, vertelt Cicilia aan Severijnse. ,,Voor het einde van dit jaar hopen we 10 actieve bedrijven te hebben.” Verder wordt volgens de gedeputeerde meer expertise in huis gehaald bij LVV, wordt er geïnvesteerd in de benodigde machines voor een professionele sector en komen er meer kunukugronden beschikbaar voor landbouwers.

Bonaire gaat ook meer samenwerken met de andere eilanden. Dat betekent bijvoorbeeld dat een expert meerdere eilanden kan bezoeken en dat de kosten worden gedeeld of dat er gezamenlijk producten worden ingekocht.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.