Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Wie een tijdje terug dacht dat de instroom van Sargassum op Bonaire op z’n retour was, is bedrogen uitgekomen. Iedere dag opnieuw is de Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) bezig met het opruimen van het wier dat gestaag vanuit de Sargassozee deze kant op komt drijven.

F15 SargassumHet is niet zoveel wier als in 2018 toen Bonaire voor het eerst serieus te maken kreeg met het ‘sargassumprobleem’. Er kon toen langere tijd niet gesurft worden omdat er simpelweg geen doorkomen aan was. De planken kwamen gewoon stil te liggen door de grote hoeveelheid wier dat aan de vin bleef hangen.

Vrijwilligers hielpen toen mee om de stranden van Sorobon en de mangroven zo goed en zo kwaad als het ging vrij te houden van het allesverstikkende wierpakket. Het bleek een hele opgave want het eiland en met name Stinapa was er helemaal niet op voorbereid. Met harken en scheppen werd de ‘aanval’ geopend.

Er is intussen veel verbeterd. Er is groot materieel aangeschaft en zijn er nieuwe en meer vangarmen, de zogenoemde ‘booms’, om de plakken wier zoveel mogelijk één kant op te krijgen, waarna het met de shovel uit het water wordt geschept. Op deze manier hoopt Stinapa de mangroven te beschermen. Want als het wier tussen de mangrovewortels terechtkomt verstikt het alle zeeleven dat eronder leeft. Maar dat is niet de enige vorm van overlast. Vooral de grote hoeveelheden sargassum bij Lagun zorgen voor een rotte eierenlucht die bij de ‘goede’ windrichting tot op Lagun Hill (3 kilometer) te ruiken is.

Bij Lac en Sorobon hebben de surfers vooral last van de plakken wier die er ronddrijven maar ook de stranden komen ermee vol te liggen. Het zijn de ondernemers zelf die iedere dag beginnen met het opruimen van wat er die nacht weer is aangespoeld. Volgens Stinapa kan de overlast in het ergste geval tot juni aanhouden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.