Al het nieuws

Aantal cruisetoeristen moet leidend zijn

Van onze correspondent
Kralendijk - Niet het aantal cruiseschepen dat op een dag de haven van Kralendijk aandoet moet leidend zijn maar het aantal passagiers. Dat is althans de mening van gedeputeerde Clark Abraham die te lezen is op zijn facebookpagina en eerder te horen was tijdens de persconferentie van Tourism Corporation Bonaire (TCB) van afgelopen woensdag.

F14 BON aantal cruisetoeristenDe vraag zou volgens Abraham niet moeten zijn wat het aantal schepen moet zijn dat per dag mag aanmeren in Kralendijk maar hoeveel passagiers ze vervoeren. Volgens hem heeft één groot cruiseschip met 4.000 passagiers aan boord veel meer impact voor het eiland dan twee kleinere die samen misschien maar een paar honderd passagiers vervoeren. ,,We moeten met elkaar in overleg over het aantal cruisetoeristen dat we op een dag op het eiland willen toelaten”, aldus Abraham.

Wat Abraham voorstelt staat haaks op het beleid van het vorige bestuurscollege dat in februari van dit jaar een ‘één schip-beleid’, dat het aantal cruiseschepen beperkt tot één cruiseschip per dag, afkondigde. Tijdens een persconferentie op vrijdag 10 februari 2023 gaf toenmalig gedeputeerde Hennyson Thielman een update over het beleid dat er volgens hem gericht is op het bieden van een betere Bonaire-ervaring voor zowel cruisetoeristen als bewoners van het eiland. ,,Met dit beleid wordt de toegevoegde waarde voor het cruisetoerisme op Bonaire verbeterd, wat bijdraagt aan herhalingsbezoeken en meer bestedingen per toerist”, zei hij. ,,Tevens kan Bonaire het toegenomen aantal vrachtschepen, mede door de sterke groei van aantal inwoners, beter bedienen en de ondernemer kan meer service bieden aan de bezoekers. Daarbij wordt ook de druk op de infrastructuur van Bonaire verlicht.”

Dit jaar zou er op enkele dagen meer dan één cruiseschip op de planning staan als gevolg van eerdere contractuele verplichtingen. Vanaf half april zijn er inderdaad bijna geen ‘multiship’-dagen meer geweest. Van januari tot november 2023 heeft Bonaire 143 cruiseschepen verwelkomd, die samen 388.185 bezoekers aan boord hadden. In december zullen naar verwachting 32 cruiseschepen aankomen, wat naar schatting 80.000 tot 90.000 bezoekers oplevert. Kleine schepen met minder dan 700 passagiers zijn in het huidige beleid wel toegestaan als tweede schip.

Naast aanpassingen van het beleid rond het cruisetoerisme pleitte Abraham afgelopen woensdag ook voor het invoeren van, zoals hij dat noemt, ‘one destination fee’. Deze eenmalige belasting zou de toeristenbelasting van 75 dollar én de ‘nature fee’ moeten vervangen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.