Al het nieuws

Lijst met verboden producten blijft echter lang

Van onze correspondent
Kralendijk - De import van goederen uit Venezuela wordt over het algemeen zonder beperkingen toegestaan. Dit heeft het bestuurscollege (BC) besloten, zo is gisteren bekendgemaakt. Toch is er nog steeds een waslijst aan goederen die niet mogen worden ingevoerd.

BONImportGedeputeerde Jolinda Craane, belast met economische aangelegenheden, zegt blij te zijn met het besluit. ,,De heropening van de maritieme grenzen met Venezuela was al een belangrijke stap voor de inwoners en het bedrijfsleven van Bonaire. Deze uitbreiding biedt nog meer aanbod tegen lagere prijzen, meer ondersteuning in de koopkracht van de consument en meer kansen voor lokale winkeliers en importeurs”, aldus Craane. Er blijven echter wel veel uitzonderingen van toepassing om volksgezondheids- en natuurrisico’s te voorkomen. Zo mogen er nog steeds geen levende dieren, vlees, eetbaar slachtafval, melk, eieren en andere dierlijke producten worden ingevoerd vanwege het gevaar van vogelgriep en de effecten op de gezondheid. Vis, schaaldieren, weekdieren en andere ongewervelde dieren mogen ook niet worden ingevoerd tenzij het door een op Bonaire gevestigd bedrijf plaatsvindt, de boot op Bonaire is geregistreerd en deze in het bezit is van de juiste vergunningen. Hiermee wordt volgens de overheid de concurrentiepositie voor de lokale vissers gewaarborgd. Vanwege het paarseizoen van kreeften mag tussen 1 mei en 31 oktober onder geen enkele voorwaarde verse kreeft naar Bonaire worden gebracht.
De invoer van levende planten en bloemen blijft ook verboden, mede vanwege natuur- en veterinaire risico’s. Dit geldt niet voor gedroogde kruiden, plantaardige oliën en suiker. Voorts geldt er nog steeds een importverbod voor meel, zaden, planten voor gebruik in bedrijven en voor medicijnen, hooi, stro en plantaardige goederen voor bijvoorbeeld ambachtelijk gebruik. Dit vanwege de aanwezigheid van mond-en-klauwzeer op vele boerderijen. Bewerkte en verpakte bananenbladeren voor ayaka’s zijn echter wel welkom.
Producten afkomstig van dieren, zoals wol en onbewerkte huiden, zijn eveneens niet toegestaan. Net als wegwerpplastic, goud, koper, nikkel en sommige planten en dieren die beschermd zijn door Cites. Ook wapens, munitie, medicijnen en verdovende middelen volgens de Opiumwet van 1960 BES en brandstof voor import of verkoop zijn niet toegestaan.
Als voedsel wordt ingevoerd, moet het voldoen aan de veiligheidseisen. Overige producten moeten nieuw en ongebruikt zijn en bij de import van voertuigen en registergoederen, zoals boten, dient het eigendom ervan te worden aangetoond. ,,Aarzel niet om contact op te nemen met de Douane Caribisch Nederland voor vragen of twijfels. Binnenkort hoopt het bestuurscollege de instelling van een groente- en fruitmarkt aan te kondigen om hiermee aan de wens van de inwoners te voldoen,” aldus Craane.
belastingdienst-cn.nl


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.