Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Op 1 juli is herdenkingsevenement gehouden in Washington Slagbaai Park om de afschaffing van de slavernij te vieren en na te denken over de grote impact ervan op de geschiedenis van Bonaire. Tijdens de herdenking is een gedenkteken onthuld.

F12 BON obelisk op SlagbaaiDe herdenkingsbijeenkomst begon met de korte presentatie en een gedicht, voorgedragen door Linda Coffie. Hierna volgden toespraken van minister Hugo de Jonge, interim-gezaghebber Nolly Oleana en Xenah Cicilia van Stinapa. Delno Tromp droeg zijn gedicht ‘Libertat’ voor en presenteerde ook een door hem geschreven kinderboek. Dit boek is een fictief verhaal dat zich ontvouwt door de ogen van een slavenjongen.

In het midden van de herdenkingsplek bij Boca Slagbaai staat een obelisk die volgens Stinapa zorgvuldig gekozen is als symbool van Afrikaanse origine. ,,Deze obelisk heeft een grote betekenis in het weergeven van de geschiedenis van Bonaire en zijn reis van slavernij naar bevrijding. Het dient als een krachtige herinnering aan de onuitwisbare plaats die Slagbaai inneemt in de slavengeschiedenis, de slavenhandel en de handel van het eiland”, aldus Stinapa. ,,De levendige gele tint van de obelisk draagt bij aan een diepere symboliek. Het dient als een baken en spoort individuen aan om stil te staan bij hun geschiedenis, erfgoed en persoonlijke ervaringen. Het is een uitnodiging om in de diepten van ons verleden te duiken, op zoek naar kennis en wijsheid die ons naar een betere toekomst kunnen leiden.”

Hoewel de obelisk van oudsher de handel symboliseerde, kiest Stinapa er nu bewust voor om er een nieuwe betekenis aan te geven. ,,Deze obelisk vertegenwoordigt het aanbreken van een nieuw tijdperk en signaleert een plek die niet alleen is verrijkt met de pracht van de natuur, maar ook met de betoverende habitats die erin gedijen en het rijke weefsel van cultuur geweven door onze diverse gemeenschap.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).