Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In het kader van de eilandbrede uitrol van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK), is afgelopen maandag 15 mei de samenwerkingsovereenkomst tussen de Stichting Art Culture Education (ACE) en Scol Amplio Papa Cornes (SAPC) ondertekend.

boncultuurHiermee wordt Papa Cornes de eerste, maar volgens de initiatiefnemers zeker niet de laatste basisschool op Bonaire, die dit partnerschap aangaat.
De afgelopen weken bezocht Segni Bernardina van Stichting ACE al verschillende schooldirecties om de mogelijkheden en voordelen van de regeling CMK te presenteren. Basisscholen die gebruik willen maken van deze regeling, worden door Bernardina en zijn stuurgroep met advies, scholing en financiële middelen ondersteund bij het integreren van diverse culturele activiteiten in het lesprogramma. Daarmee kunnen zij hun kinderen structureel in aanraking laten komen met verschillende kunstdisciplines. ,,De grote waarde die dat heeft voor de ontwikkeling van creatieve, sociale en coöperatieve vaardigheden, belangrijke ‘21st century skills’ in combinatie met burgerschap, wordt steeds meer onderkend in het onderwijs”, aldus Bernardina.
Directeur Ilviena Leito Carolina van de Papa Cornes tekende niet alleen letterlijk voor deze kans met haar handtekening, maar gaf ook direct blijk van haar enthousiasme door vanuit haar team twee interne cultuurcoördinatoren (ICC’ers) voor te dragen. Deze ICC’ers zullen de contacten tussen de school en de cultuuraanbieders gaan leggen en onderhouden. Zij zullen de vraag van de school afstemmen op het aanbod van de cultuuraanbieders en hun team helpen dit te vertalen naar concrete inroostering van lesactiviteiten. Dat aanbod wordt inmiddels in kaart gebracht op de zogenaamde Mapa Kultural: de verzamelsite voor alle cultuuraanbieders op Bonaire. ACE spant zich in voor een duurzaam aanbod en probeert zowel gevestigde als nieuwe aanbieders te verbinden aan scholen, om hun cultuureducatieve waarde aan zoveel mogelijk basisschoolkinderen over te brengen. Zo krijgen straks de kinderen op de Papa Cornes lessen van onder meer talentvolle lokale kunstenaars, zodat ze geïnspireerd raken en hun eigen talenten kunnen ontdekken en uitproberen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.