Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - ‘Potential Tropical Cyclone Two (PTC-2)’ bracht woensdagochtend regen op Bonaire. De verwachting was dat het weersysteem woensdagavond rond 20.00 uur op ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Bonaire zou passeren maar aan het eind van de ochtend begon de wind aan te trekken en de verwachting is dat PTC-2 woensdag rond 14.00 uur Bonaire zal passeren.

Bonaire2In de nacht van dinsdag op woensdag is het gaan regenen. Het waren aanvankelijk geen stortregens maar het ging wel gestaag door en de eerste problemen met de elektriciteit dienden zich al aan toen het nauwelijks licht was geworden. Het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) blijkt tot nu toe goed voorbereid en loste de problemen snel op. Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) belegde om 7.15 uur een extra persconferentie waar plaatsvervangend gezaghebber Nolly Oleana meedeelde dat PTC-2 Bonaire sneller naderde dan verwacht. ,,Het hoogtepunt van de storm is rond het middaguur en daarom hebben we besloten dat de scholen vandaag dicht blijven zodat ouders en kinderen niet op het slechtste moment in groten getale de weg op hoeven”, aldus Oleana. Winkeliers gaf hij het advies om personeel zoveel mogelijk vrijaf te geven zodat ze thuis voor de kinderen en hun veiligheid kunnen zorgen. Als reactie op de mededelingen ging Bonaire massaal op weg naar de supermarkten die vervolgens de toestroom niet aankonden waardoor er extreem lange rijen voor de kassa’s stonden. Vanuit de bouw waren er volgens Oleana berichten dat groepen bouwvakkers door wilden werken maar dit raadde hij ten zeerste af vanwege de veiligheid. Het cruiseschip dat Bonaire dinsdag aan zou doen maakte, na overleg met de havenautoriteiten, rechtsomkeert om op open zee de storm af te wachten.
Fundashon Mariadal was er ook vroeg bij met de mededeling dat er een aantal voorzorgsmaatregelen werd genomen. ,,Het betreft onder meer aangepaste openingstijden en bezoekuren, aangepaste thuiszorg en uitstel van planbare zorg”, aldus de directie van het ziekenhuis. De apotheken sloten om 11.00 uur, op woensdagavond is er geen bezoekuur in het ziekenhuis en de electieve (planbare) poliklinische en operatieve zorg van woensdagmiddag en donderdag is uitgesteld. Om calamiteiten het hoofd te kunnen bieden heeft de huisartsenpost de openingstijden verruimd en blijven medisch specialisten en andere medewerkers die normaal gesproken een oproepdienst zouden draaien in het ziekenhuis aanwezig.
Het centrum van Kralendijk is sinds woensdagochtend 10.00 uur nagenoeg uitgestorven en winkeliers hebben de deuren gesloten. Ook op de wegen, waarop zich steeds meer water verzamelde, is het inmiddels uitermate rustig. De inwoners lijken de waarschuwingen ter harte te hebben genomen en zitten thuis de storm af te wachten.

Er zijn vijf schuilplaatsen beschikbaar gesteld voor wie dit nodig heeft. Deze zijn te vinden bij buurtcentrum Nikiboko, buurtcentrum Amboina, Avanti aan de Kaya Korona (Plasa Chiku Goeloe), het Rode Kruis aan de Kaya Rafaela en Cocari in Rincon. Om gebruik te maken van de schuilplaats bij Rode Kruis, bel 700-7001 of 700-7002.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.