Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Reizigers die op vakantie komen en zij die terugkeren naar huis zijn verplicht om na vijf dagen een PCR-test te laten afnemen. Dit staat overduidelijk in de reisregels maar toch geeft het iedere dag stof tot discussie op sociale media. Om aan alle discussie een einde te maken staan hieronder de regels nog een keertje breed uitgemeten.

bonreisregelsDe overheid van Bonaire heeft vastgesteld dat alle reizigers van 12 jaar en ouder uit Nederland en de VS vanaf 22 december 2021 binnen 48 uur vóór vertrek naar Bonaire een PCR-test, bij aankomst een zelftest en na vijf dagen opnieuw een PCR-test moeten laten doen. Bonaire scherpte de reisvoorwaarden naar het eiland aan om de komst van de omikronvariant te vertragen. De zogenoemde ‘vijfdagentest’ moet door de reiziger zelf betaald worden, maar voor inwoners van Bonaire is deze gratis. Of alle reizigers zich aan deze verplichting houden, wordt hier en daar betwijfeld aangezien er geen controle op is en er bij vertrek geen negatieve test moet worden getoond. Uit de cijfers blijkt dat het bij ongeveer een kwart van de nieuwe besmettingen om bezoekers aan het eiland gaat. Op 27 december is bekendgemaakt dat reizigers van 12 jaar en ouder die maximaal acht weken geleden Covid-19 hebben gehad 24 uur voor vertrek in plaats van een PCR-test een antigeentest moeten laten afnemen. Ook moeten ze een verklaring van een laboratorium, een gezondheidsinstelling of een arts bij zich hebben als bewijs dat ze besmet zijn geweest met Covid-19. De reden is dat in de praktijk blijkt dat mensen die hersteld zijn nog steeds positief kunnen testen wanneer ze een PCR-test doen. Bij de antigeentest is die kans kleiner. Bij aankomst op Bonaire krijgen ze een gratis zelftest en op de vijfde dag na aankomst moeten degenen die langer dan vijf dagen op het eiland blijven verplicht opnieuw op eigen kosten een antigeentest doen bij een commercieel bedrijf. Voor iedereen die naar Bonaire reist geldt dat ze 12 tot 24 uur voor vertrek de gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid moeten invullen.
Wie vanuit Bonaire naar Europees Nederland (EN) vliegt hoeft bij aankomst op Schiphol geen negatieve PCR-test te laten zien omdat Bonaire in dit geval tot EN wordt gerekend en daarmee in principe tot de Europese Unie (EU) behoort. De strenge reisregels die Nederland heeft gesteld gelden alleen voor mensen van buiten de EU. Alle andere reizigers moeten zich bij vertrek laten testen volgens de reisvoorwaarden van het land waar ze naartoe gaan en de desbetreffende gezondheidsverklaringen invullen. Naar Curaçao en Aruba moet er maximaal 48 uur voor vertrek een PCR-test worden afgenomen en deze moet uiteraard negatief zijn. Wie naar de Verenigde Staten (VS) vliegt, moet volledig gevaccineerd zijn én een negatieve PCR-test bij zich hebben die de dag voor vertrek is afgenomen. De laatste regel geldt vanaf de leeftijd van twee jaar. Wie niet gevaccineerd is en jonger is dan achttien moet zich in de VS na drie tot vijf dagen opnieuw laten testen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.