Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen heeft gezaghebber Edison Rijna de maatregelen sinds afgelopen zaterdag verder aangescherpt.

BON maatregelen,,Het aantal actieve gevallen van Covid-19 is vandaag gestegen naar 100 gevallen. Dit is afschrikwekkend. Ik heb gemerkt dat er onder de bevolking veel mensen bezorgd zijn”, zo begon Rijna zijn toespraak afgelopen vrijdag. De cijfers konden volgens hem stijgen doordat niet iedereen zich aan de regels heeft gehouden en ook doordat meer mensen zich hebben laten testen. De afdeling Publieke Gezondheid (PB) is bezig met alle contact- en brononderzoek. Vrijdag was nog niet duidelijk hoeveel gevallen te maken hebben met bestaande clusters. Er zijn wel nieuwe clusters bijgekomen, zoals bij de El Tronco snack.

Sinds zaterdag mogen er nog maximaal twee huishoudens thuis of in een openbare ruimte samen komen. Bij professionele evenementen mag 50 procent van de ruimte benut worden en mogen er maximaal 25 mensen aanwezig zijn. Voor een evenement moet men vooraf een vergunning aanvragen. Het is verplicht een registratie bij te houden van wie aanwezig is en het is niet toegestaan om te dansen of te zingen. In horecagelegenheden is een maximum van vier mensen aan elke tafel toegestaan, kinderen jonger dan 13 jaar zijn daarbij niet inbegrepen. Ook hier mag de helft van capaciteit gebruikt worden en moeten bezoekers op een vaste plaats zitten. De zaak moet om 22.00 uur gesloten zijn.

Disco’s en bordelen blijven dicht. Casino’s en de bioscoop kunnen openblijven met de restrictie dat ze de helft van het toegestane aantal mensen toelaten. Wedstrijdsporten zijn niet toegestaan en iedereen moet meteen naar huis na het uitoefenen van de sport. Sportscholen kunnen openblijven, op voorwaarde dat ze zich houden aan de strenge afspraken die met hen zijn gemaakt. Alle scholen blijven open, evenals de kinderopvang.

Rijna herhaalt zijn verzoek om zo veel mogelijk thuis te werken. Voor scholen, medewerkers in een contactberoep, kerken en winkels verandert er niets. Belangrijk is dat er een mondkapje wordt gedragen en afstand wordt gehouden. Rijna dringt er bij de kerken op aan om niet te zingen tijdens de dienst of de mis en direct na afloop naar huis te gaan.

,,Nu wij 100 actieve gevallen van Covid-19 hebben op Bonaire, moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en de regels naleven om te voorkomen dat het virus zich verder onder ons verspreidt. Zoals ik eerder zei, is de tijd van waarschuwen voorbij, het is nu aan ons om te voorkomen dat we een gevaar vormen voor elkaar”, aldus Rijna. Hij roept de bevolking nogmaals op zich te houden aan de bekende maatregelen en mensen aan te spreken die zich niet aan de regels houden. ,,Van onze kant zal de directie Toezicht en Handhaving, samen met het Korps Politie Caribisch Nederland, controles houden en mensen beboeten die zich niet aan de regels houden. Als de gevallen blijven stijgen en wij geen goed zicht meer hebben op de bronnen van besmetting, zullen er onmiddellijk strengere maatregelen genomen worden.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).