Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Volgens de verschillende leden van de door bezorgde burgers zelf opgerichte referendumcommissie Bo Kompas pa Referendem (Jouw kompas voor het referendum), inclusief voorzitter Anthony Nicolaas, doet de officiële door het Bestuurscollege (BC) benoemde referendumcommissie met Douwe Boersema als voorzitter haar werk niet goed. De twaalf leden tellende bezorgde burgerreferendumcommissie hield woensdagavond een persconferentie waarin de leden zichzelf presenteerden, uitleg gaven over het waarom en wat ze gingen doen. Daarnaast had de commissie Glenn Thodé uitgenodigd om toelichting te geven over de staatkundige structuur en het referendum.
De officiële commissie onder leiding van Boersema is volgens Bo Kompas niet onpartijdig, trekt conclusies waar dat niet zou moeten en geeft geen neutrale informatie. ,,Want”, zo stelde een van de leden, dat wat de commissie zegt, komt niet geheel of helemaal niet overeen met wat in de Memorie van Toelichting over de referendumverordening staat”. Naast de politiek leiders, belangengroepen en politieke partijen schept de referendumcommissie Boersema verwarring.,,Bovendien heeft de Eilandsraad door een motie aan te nemen waarin men besluit dat het Bestuurscollege zelf informatie gaat geven over het referendum, feitelijk een brevet van onvermogen aan de commissie uitgedeeld. Ik zou dan mijn biezen hebben gepakt”, legde lid Pancho Cecilia uit.
Bo Kompas pa Referendem wil deze verwarring onder de inwoners van Bonaire oplossen. De commissie wil ervoor zorgen dat de burgers van Bonaire op 18 december een bewuste en vrije keuze maken op basis van objectieve informatie, op basis van kennis en niet op basis van door politici, belangengroepen en partijen opgeroepen en/of ingegeven emotionele en irrationele keuzes.
,,De bevolking van Bonaire moet zelf kunnen kiezen en deze keuze moet dus ook niet afhangen van de mening van een ander. Discriminerende, racistische uitlatingen bijvoorbeeld zijn meningen van anderen en niet noodzakelijkerwijs van jezelf. ,,Maak van jezelf geen slachtoffer van andermans mening. Het gaat om de toekomst van Bonaire, jouw toekomst”, zo meldde voorzitter Nicolaas van Bo Kompas.
De commissie zal iedereen informeren over de mogelijke consequenties van alle keuzes.
Daarnaast maakten de verschillende leden ook duidelijk dat een staatkundige structuur an sich geen beter dan wel slechter leven geeft, maar dat dat afhangt van de invulling die politici, de bestuurders, aan die structuur geven.
De commissie Bo Kompas is een gemêleerd gezelschap, een afspiegeling van de Bonairiaanse samenleving en mag vooraanstaande burgers uit de Bonairiaanse samenleving onder haar leden rekenen met burgers als Edith Strauss die onder andere vier jaar minister was, Jona Chirino, ex-gedeputeerde, Pancrasio Cecilia, oud-politicus, Anthony Nicolaas, Larry Gerhardts, Jan Janga, Davis Piar, Desiree Kroes, Alexander Santana en Dijkschermer. Zij zullen in de aanloop naar het referendum hun informatie en visie geven via de Facebookpagina van Bo Kompas, via radioprogramma’s, persberichten, televisie en bijeenkomsten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.