Al het nieuws

Bonhata: Tijd voor actie
Van onze correspondent
Kralendijk - Volgens Bonhata (Bonaire Hotel and Tourism Association) kort het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) op het toeristisch budget en daarom roept de associatie op tot actie.
De general manager van Bonhata, Irene Dingjan, heeft daar gisteren een brief over geschreven aan het Bestuurscollege (BC) en de Eilandsraad.
Sinds decennia is de toeristische sector volgens Bonhata de drijvende kracht van de economie van Bonaire. Desondanks is het bedrag dat recent beschikbaar is gesteld aan de TCB (Tourism Corporation Bonaire) verlaagd. Zo laat Bonhata weten.
De hotelassociatie ziet in plaats van de noodzaak tot korten eerder kansen voor het lokale bestuur om door middel van het correct innen van de toeristenbelasting en autoverhuurbelasting juist extra middelen beschikbaar te stellen. Door een correcte inning zouden de middelen voor promotie niet alleen kunnen worden teruggebracht naar het recente niveau maar zou het budget zelfs verhoogd kunnen worden. Een correcte besteding van het verhoogde budget zou bovendien de eilandeconomie de noodzakelijke impuls geven. Zo stelt Bonhata in de brief.
Daar komt bij dat in de huidige situatie vele bedrijven en particulieren op Bonaire die kamers en/of auto’s verhuren aan toeristen op dit moment geen toeristen- en/of autoverhuurbelasting afdragen. Naar schatting van het OLB zelf wordt meer dan 50 procent van de toeristenbelasting niet geïnd en de inschatting is dat het bij de autoverhuurbelasting om een soortgelijk percentage gaat. Naast het kunnen verbeteren van de promotie van Bonaire als toeristische bestemming zal een correcte inning van genoemde belastingen ook oneerlijke concurrentie tussen verhuurders die wel betalen en zij die dat niet doen opheffen.
Bonhata roept het BC en de Eilandsraad op om deze ongeïnde belastingen op korte termijn actief te gaan innen en de middelen die hieruit voortvloeien vervolgens ter beschikking te stellen voor promotie van Bonaire als toeristische bestemming, de belangrijkste pijler van de economie.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.