Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Verdachte R.J.D.F kreeg gisteren een gevangenisstraf van 16 jaar toegewezen.

Deze derde veroordeling van de hoofdverdachte in de Country Garden-zaak werd in februari 2015, toen de andere verdachten werden berecht, nog uitgesteld omdat de verdediging meer tijd vergde. De zaak tegen R.F. is op 30 juni behandeld door het Gerecht.

In februari heeft het Gerecht in Eerste Aanleg al twee mannen, de schutters, veroordeeld wegens doodslag op de slachtoffers Scholtz en Lourens. Zij kregen daarvoor elk een gevangenisstrafstraf van 24 jaar. Het Gerecht meldde toen dat zij er rekening mee hield dat de mannen om het leven zijn gekomen bij en door een uit de hand gelopen drugsruzie. Daarom stond volgens de rechter niet vast dat er sprake was van voorbedachte rade of van een plan. Dus konden de mannen niet worden veroordeeld voor moord. Tegen die vonnissen zijn zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdachten in hoger beroep gegaan. Het hoger beroep van de twee mannen loopt nog.
Het OM legde op 30 juni uitgebreid en haarfijn uit waarom er geen sprake kon zijn van een uit de hand gelopen ruzie en waarom het wel degelijk een vooropgezet plan tot moord betrof. Daarbij legde het OM tevens bloot welke belangrijke rol verdachte R.F. daarbij speelde.
Het Gerecht zet in het vonnis tegen R.F. uitvoerig uiteen dat ook zij vindt dat er wel degelijk sprake is van een vooropgezet plan. Namelijk het plan om Scholtz te doden en dat het doden van Scholtz is gebeurd overeenkomstig de wens van R.F. en dat verdachte de uiteindelijke moordenaars daartoe heeft aangezet. Voor dit met opzet uitlokken tot het door de twee mannen plegen van de moord op Scholtz is R.F. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.
Omdat uit het dossier volgens de rechter wel blijkt dat er een plan was om Scholtz te doden, maar niet blijkt dat het ook de bedoeling van R.F. was om Lourens te laten doden, is hij van betrokkenheid bij het doden van Lourens vrijgesproken.
Met dit vonnis is het hele dossier Country Garden door het Gerecht in Eerste Aanleg behandeld. Country Garden is het onderzoek naar de dood van de slachtoffers Lourens en Scholtz in januari 2014. Het langdurige en ingewikkelde onderzoek is onder leiding van het OM BES uitgevoerd door rechercheurs van verschillende korpsen uit de regio, het recherche samenwerkingsteam (RST), de Nationale Politie uit Nederland, de Koninklijke Marechaussee en natuurlijk door rechercheurs van het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) zelf. Tevens is er bijstand geleverd door onder andere de Koninklijke Landmacht en de kustwacht. Zo laat Rijksdienst Caribisch Nederland weten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.