Al het nieuws

Eiland slaat slag met binnenhalen Qredits voor het verstrekken van microkredieten
Van onze correspondent
Almelo - De Nederlandse Qredits gaat op Bonaire microkredieten verstrekken en (jong) ondernemerschap bevorderen.
De in Almelo gevestigde stichting zonder winstoogmerk heeft daartoe een overeenkomst gesloten met het Bestuurscollege. Het is de bedoeling dat de activiteiten op 21 augustus hun officiële start beleven. In de tussenliggende tijd wordt het benodigde informatiemateriaal vertaald in het Papiaments en Spaans.


Het contact met Qredits is tot stand gebracht door voorzitter Hans Biesheuvel van de organisatie Ondernemend Nederland (ONL). Op uitnodiging van het eilandbestuur heeft Qredits een concreet actieplan ontwikkeld dat er op gericht is beginnende ondernemers kansrijker te maken om een succesvolle start met een eigen bedrijf te bewerkstelligen. Qredits zal daartoe het reeds in Nederland beproefde e-learning ‘Ondernemingsplan schrijven’ vertalen in het Papiaments en Spaans en dit programma, in samenwerking met de Kamer van Koophandel in Kralendijk, actief aan aspirant ondernemers aanbieden. Daarnaast zal worden geïnvesteerd in ondernemerschapsonderwijs op Bonaire door middel van het programma ‘Ik word eigen baas’. Hiermee krijgen studenten de kans kennis te maken met de ondernemerswereld, hun eigen ondernemingsplan te schrijven en essentiële ondernemersvaardigheden te trainen. Ten slotte zal Qredits voorzien in de behoefte aan financiering op Bonaire door aan ondernemers met goede plannen microkredieten te verstrekken. Ceo Elwin Groenevelt van Qredits was de afgelopen dagen op Bonaire om de laatste puntjes op de i te zetten: ,,Deze overeenkomst geeft Qredits de mogelijkheid om de kennis en ervaring van de afgelopen jaren in Nederland toe te passen op Bonaire.”
,,Een prachtig project”, reageert gedeputeerde Clark Abraham van Economische Zaken enthousiast. ,,Dit past volledig in ons beleid om de persoonlijke ontwikkeling van mensen te stimuleren; ondernemerschap is daarvoor een van de mogelijkheden. Het zal klein beginnen met misschien tien microkredieten per jaar. Het mooie is dat Qredits zijn eigen kapitaal meeneemt, maar wat zij voor Bonaire kunnen betekenen gaat verder dan het verstrekken van financiering. Ze gaan entrepreneurs helpen met het maken van een goed businessplan.”

Abraham is er ook mee ingenomen dat Qredits bereid is om voor de diensten die op Bonaire aangeboden gaan worden zo veel mogelijk lokale krachten in te zetten die uiteraard volledig gebruik kunnen maken van de expertise en ervaring van het hoofdkantoor in Almelo. ,,Het is echt een prachtig project dat voorziet in een grote behoefte en een belangrijke bijdrage levert aan het ondernemerschap op Bonaire.”
Qredits helpt ondernemers bij het succesvol starten van of investeren in hun bedrijf, door het aanbieden van microkredieten (tot € 50.000) en MKB-kredieten (tot € 250.000), persoonlijke coaching en ondernemerstools. Qredits heeft al meer dan 120 miljoen euro aan kredieten verstrekt. Daarmee is Qredits de grootste alternatieve kredietverstrekker voor ondernemers in Nederland. Het default percentage is laag als gevolg van de strakke begeleiding en coaching gegeven door de 600 vrijwillige coaches.
Eerder ging Bonaire al partnerships aan met TNO, PUM Netherlands senior experts en het opleidingsinstituut De Baak. Voor meer informatie zie www.qredits.nl.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.