BES

Van onze correspondent
Kralendijk - De aspiranten van de Douane Caribisch Nederland (DCN) zijn druk in de weer met hun opleiding om volwaardig douaneambtenaar te worden.

BONaspiranten De opleiding is in oktober 2023 van start gegaan en heeft een duur van negen maanden, waarbij rekening gehouden is met de schoolvakanties en vrije dagen.
De tien aspiranten volgen de Taakgerichte C-opleiding die uit drie hoofdonderdelen bestaat: de module Buitengewoon agent van politie (Bavpol), de module Basis vaktechniek Douane C-functionaris en de module Taakgericht leren en werken. Tijdens de opleiding krijgen de aspiranten verschillende vakken zoals strafrecht en strafvordering, houding en zelfcontrole, processen-verbaal en optreden en technieken voor geweldbeheersing. De cursisten worden verder getraind in het gebruik van de wapenstok, handboeien en pepperspray en ze krijgen onderricht in wapenleer en schietvaardigheden.
Er zitten uiteraard ook douane-specifieke onderdelen in het programma. De aspiranten leren over tarieven, douanewaarde, vrijstellingen, ambtelijke bevoegdheden, reizigersbagage en accijns. Ten slotte komen de verschillende wetten aan de orde waar ze als douaneambtenaar mee te maken krijgen: de (vuur)Wapenwet, Geneesmiddelenwet, wetgeving liquide middelen, Cites/Wet grondslagen natuurbeheer- en bescherming BES, Opiumwet 1960 BES en de Veterinaire- en Warenwet.
Wanneer de drie modules met goed resultaat zijn afgerond worden de aspiranten benoemd tot douaniers. Ze worden dan ingezet in CN met standplaats Saba, Sint Eustatius of Bonaire.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.