BES

Van onze correspondent
The Bottom - De Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer is afgelopen maandag volledig geïnformeerd over de uitdagingen waarvoor het eilandsbestuur van Saba en dus het eiland, zich gesteld ziet. Tijdens een overvol programma zijn alle belangrijke sectoren de revue gepasseerd.

F15 bijgepraatDe delegatie onder leiding van waarnemend voorzitter Wieke Paulusma (D66) is voor het eerst sinds het aantreden van de nieuwe commissie op bezoek in Caribisch Nederland (CN). Het doel is om uitgebreid inzicht te krijgen in de vooruitgang van Saba en Statia in belangrijke sectoren, waaronder economische ontwikkeling, gezondheidszorg, onderwijs en het milieu.
Beleidsadviseur Courtney Hassell benadrukte het onderzoek naar aanleiding waarvan het CBS Saba uitriep tot het duurste BES-eiland en ze deelde de behoefte aan verschillende programma’s en subsidies om de kosten van levensonderhoud te verlagen en drong aan op meer onderzoek naar de oorzaken van de hoge kosten op Saba. Het bevorderen van zelfvoorziening en minder afhankelijkheid van import, door het bestaan van de hydrocultuurboerderij, initiatieven voor landbouw in de achtertuin en verschillende subsidies, alles kwam aan de orde.

Het gebrek aan gegevens was een punt van zorg voor hoofd toerisme, Malinda Hassell. Zij beschreef de uitdagingen bij het beoordelen van actuele bezoekersgegevens, aangezien maritieme statistieken (bijvoorbeeld voor veerboten en jachten) niet zijn opgenomen in eerdere gegevensverzamelingsrapporten van het CBS. Andere punten die naar voren kwamen, waren connectiviteit en reiskosten, klimaatverandering en weersinvloeden, bankieren (cashbase), kosten van zakendoen en financiële middelen om het eiland effectief te promoten.

Hoofd financiën, Maureen Van der Kaap-Hassell liet de delegatie weten dat er, ondanks de recente verhoging van de vrije uitkering, nog steeds onvoldoende financiering is om aan de huidige behoeften van het eiland te voldoen en alle eilandtaken structureel volledig uit te voeren. ,,Verdere samenwerking is nodig, samen met positieve discussies om extra financiering te verkrijgen voor de continuïteit van nieuwe initiatieven die niet in aanmerking worden genomen bij de verhoging van de kosteloze emissierechten”, aldus Hassell.

Ook de ambitie van Saba om een klimaatplan te ontwikkelen om het eiland beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering is besproken. Dit plan wordt ontwikkeld op basis van de klimaatagenda voor alle 6 Nederlands-Caribische eilanden. Ondanks dat de eilanden weinig bijdragen aan klimaatverandering, zullen ze er aanzienlijk door worden beïnvloed. Het openbaar lichaam en andere organisaties hebben stappen gezet om de zelfvoorziening van Saba te verbeteren, wat onbedoeld heeft geholpen om Saba voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. De delegatieleden is gewezen op de noodzaak van verbinding met regionale en internationale netwerken om kennis te delen, en hulp bij het verkrijgen van toegang tot specifieke klimaatfinanciering.

Informatie over overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten (zoals diabetes en hypertensie), het verminderen van alcoholgebruik en middelenmisbruik en problemen rond het roken van sigaretten, vooral op openbare plaatsen. Allemaal onderwerpen die in het kader van de volksgezondheid aan de orde kwamen. Net zoals programma’s gericht op onderwijs en beweging die worden aangeboden voor verschillende leeftijdsgroepen, te beginnen in de kinderopvang, Het thema onderwijs mocht natuurlijk niet ontbreken. De masterplannen voor de nieuwe schoolhuisvesting zijn gepresenteerd en het programma Bes(t) 4 Kids werd geprezen omdat er stappen zijn gezet in de kinderopvang, waarbij 90 procent van het personeel een opleiding tot mbo-niveau 3 heeft gevolgd en het management en de administratie verder zijn versterkt. Ook het onderwijs en de zorg voor leerlingen met een beperking via het Expertisecentrum Onderwijszorg (EC2) kwamen aan bod.

In de loop van de middag bezocht de delegatie Saba Greens, een winkel die onlangs is geopend door Saba Reach Foundation, waar lokale groenten en handgemaakte artikelen worden verkocht, en de Hydroponics Farm. De delegatie vertrok aan het einde van de dag naar Sint Eustatius en gaat daarna naar Sint Maarten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.