BES

Van onze correspondent
Den Haag - Het financieel en begrotingsbeheer van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) krijgt van het College financieel toezicht (Cft) BES minder hoge cijfers dan vorig jaar. De score op het tijdig aanleveren van stukken en op de realisatie van lasten gaat achteruit.

F20 Alexandra van HuffelenStaatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties stuurde gisteren de rapportage van het Cft over het driejarig voortschrijdend gemiddelde op een set prestatie-indicatoren naar de Tweede Kamer. Het gaat om de periode 2019-2021, die wordt vergeleken met de periode 2018-2020.
De reden voor het niet tijdig aanleveren van rapportages, is waarschijnlijk te wijten aan de verbeterslag die is gemaakt, wat in de praktijk tot gevolg heeft dat er meer tijd nodig is voor het verwerken en onderbouwen van meer onderwerpen, denkt Van Huffelen. De onderrealisering op lasten heeft als belangrijkste oorzaak een gebrek aan uitvoeringscapaciteit. ,,Komend jaar zal gekeken worden of en hoe het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hier eventueel een uitgebreidere ondersteunende rol in kan vervullen.”
Het financieel beheer van Bonaire is achteruitgegaan, concludeert het Cft. Toch is de externe accountant optimistisch en gaf goedkeuring voor de eindbalans 2021, al onthield hij zich van een oordeel. ,,Alle uitgaven die hun oorsprong hadden in het boekjaar 2021 zijn goedgekeurd op getrouwheid en financiële rechtmatigheid”, aldus Van Huffelen. Voor 2022 wordt verwacht dat er een goedkeurende controleverklaring kan worden afgegeven.
De gerealiseerde lasten waren 10 procent lager dan begroot in 2021, terwijl de baten 8 procent lager waren. Dat wordt in de jaarrekening onvoldoende toegelicht, vindt het Cft. Van Huffelen schrijft dat de tegenvallende inkomsten vooral aan de toeristenbelasting te wijten waren en dat komt door de pandemie. In 2023 wordt meer capaciteit ingezet om achterstallige belastingaanslagen op te leggen en te innen. Bovendien int het openbaar lichaam nu zelf de toeristenbelasting op de luchthaven en zal ook het cruisetoerisme in 2023 worden belast.
Over Sint Eustatius werd door Van Huffelen al een en ander gezegd in de voortgangsrapportage. Er is vooruitgang in financieel beheer, maar er moeten ook nog veel stappen worden gezet. ,,Op basis van deze bevindingen zullen gedurende de komende periode alle inspanningen erop gericht zijn om impactvolle processen binnen de administratieve organisatie en interne beheersing te implementeren, zoals salarissen en sociale lasten, de inkoop, aanbestedingen en het betaalverkeer.”
Ook Sint Eustatius realiseerde minder lasten (1 procent) en baten (5 procent) dan begroot. Het Cft signaleert wel een lichte verbetering in de begrotingsuitvoering. Maar de jaarrekeningen blijven een aandachtspunt.
Saba heeft inmiddels al zeven jaar een goedkeurende verklaring van de externe accountant gekregen. Maar de lasten (17 procent) en de baten (9 procent) zijn flink lager dan begroot. Dat heeft volgens het Cft te maken met de late verstrekking van de aanvulling op de vrije uitkering en personeelstekorten. De aanlevering van rapportages was minder accuraat.
Van Huffelen wijst in haar brief op de herstructurering van het ontvangstenkantoor die momenteel wordt uitgevoerd en de versterking van de afdeling Financiën. Ze hoopt dat daarmee de risico’s voor de houdbaarheid van de begroting in de toekomst minder worden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.