BES

Van een onzer verslaggevers
Kralendijk - Zorgverkeringskantoor BES ontkent dat er niet is overlegd met het Bestuurscollege (BC) van Saba over het inzetten van SXM Airways voor chartervluchten met patiënten naar Sint Maarten.

bcsabaMinder duidelijk is de verklaring van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) over het beperken van de vergoeding voor lokaal wegtransport, waarover het BC van Saba boos is.
Wat betreft de charters zegt RCN namens ZVK dat er werd geklaagd over een gebrek aan stoelen op de Winair-vluchten. Na de orkanen van 2017 heeft de maatschappij het vluchtschema aangepast met minder stoelen op de vluchten van en naar Saba. Patiënten moesten daardoor vaak langer op Sint Maarten wachten op vervoer naar huis.
Volgens ZVK is ook het instapcomfort voor patiënten een reden om de chartervluchten in te voeren. Hierover is overleg geweest met Saba Health Care Foundation (artsen en bestuur), het BC en ‘gemeenschapsleiders’. Winair blijft sowieso ingezet worden voor vluchten van patiënten naar Curaçao en verder.
Het grootste probleem voor het BC van Saba is dat patiënten hun vervoer op het eiland naar het vliegveld of een arts niet altijd meer vergoed krijgen. Volgens ZVK was de inzet van Accessible Ventures na de orkanen tijdelijk verruimd.
Volgens de geldende bepalingen hebben patiënten alleen recht op vergoeding als de arts daarom verzoekt en ZVK dat vooraf goedkeurt. Daarnaast is er altijd een vergoeding van 30 dollar voor vervoerskosten als een patiënt naar het buitenland moet. De regeling wordt nu weer toegepast en is volgens RCN en ZVK ook gecommuniceerd door het kantoor op Saba met de verzekerden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.