Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Europese Unie (EU) stelt een bedrag van 190.000 euro beschikbaar voor de Arubaanse energiemarkt. Demissionair minister Geoffrey Wever (Raiz) van Economische Zaken maakte dit woensdag bekend.
Bedrijven kunnen zich tot uiterlijk maandag 16 september inschrijven op een internationale openbare aanbesteding.

F14 energie1Het doel van het ministerie van Economische Zaken is om met financiële steun van de EU over te stappen op elektrische voertuigen. De demissionaire regering is al bezig met deze overgang. Directie Economische Zaken (Dezhi) ontving vier elektrische voertuigen, die auto’s rijdend op brandstof vervangen. Met Elmar is in april een akkoord gesloten om bij Sun Plaza (waar Dezhi is gevestigd) de infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen aan te leggen. Daar zijn oplaadstations geplaatst. Deze beslissing is genomen nadat Dienst Openbare Werken (DOW) een inventaris maakte van de regeringsvoertuigen en onderzoek deed naar de mogelijkheden die er op Aruba zijn om de overstap te maken.

Demissionair minister Wever heeft vervolgens bij het EU-programma GO-Facility (Green Overseas) om technische steun gevraagd om dit project op Aruba te implementeren. Green Overseas is een programma dat door de EU wordt gefinancierd en wordt uitgevoerd door Expertise France. Het doel van de EU is om bij te dragen aan de duurzame, veerkrachtige en inclusieve ontwikkeling van Europese en Britse overzeese landen en gebieden. Dit staat op de website van Green Overseas.

F14 energie2Het verzoek van minister Wever is door de EU goedgekeurd en het bedrijf Expertise France gaat Aruba ondersteunen. GO-Facility organiseert een internationale openbare aanbesteding, die gericht is op ‘prijsregulering op macro-economisch niveau voor de Arubaanse energiemarkt’, laat Wever weten. ,,Als we de operationele kosten kunnen drukken en de uitstoot van voertuigen op Aruba kunnen verminderen, dragen we bij aan een betere kwaliteit van leven, natuurbescherming en klimaatbeheersing.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.