Al het nieuws

Vervroegde verkiezingen Aruba op 6 december

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba gaat nog dit jaar - en niet in 2025 - naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De vervroegde verkiezingen op 6 december werden een feit nadat het tweede kabinet Wever-Croes dinsdag viel vanwege een ‘politieke vertrouwensbreuk’, zoals minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) het noemt.

F01 vervroegdVolgens de premier heeft coalitiepartner Raiz samenwerking gezocht met de oppositie, waardoor het regeerakkoord is opengebroken. Daarmee is de basis van deze coalitie weg. Ze stelt dat politieke stabiliteit heel belangrijk is voor het Land Aruba. Het regeerakkoord is een stevige basis en dit ondermijnen is een ‘politieke vertrouwensbreuk’.

Om die reden diende de minister-president het ontslag van haar kabinet in bij gouverneur Alfonso Boekhoudt. Vanuit het Kabinet van de Gouverneur kwam maandag iets na 15.00 uur de officiële bekendmaking: ,,Heden, 9 september 2024, heeft minister-president Evelyn Wever-Croes het ontslag van de ministers van haar kabinet aangeboden aan de gouverneur van Aruba. De gouverneur houdt de ontslagaanvraag voor de ministers van het kabinet Wever-Croes en van de gevolmachtigde minister van Aruba in beraad. De gouverneur heeft de minister-president en haar kabinet verzocht zich te blijven belasten met hetgeen in het belang van Aruba noodzakelijk moet worden geacht en met hem te blijven samenwerken totdat op de ontslagaanvraag is beslist.”

Statenvoorzitter
Raiz heeft maandagmiddag een persverklaring uitgestuurd: ,,Een parlementsvoorzitter moet neutraal zijn, dat is essentieel voor de democratie. MEP denkt daar anders over.” Vicepremier Ursell Arends en minister Geoffrey Wever (beiden Raiz) wijzen erop dat de Statenleden elk nieuw parlementair jaar een voorzitter kiezen. Deze voorzitter heeft de macht en autoriteit om te bepalen op welke dag en tijdstip het parlement vergadert. En daar gaat het Raiz om; zij hebben geen vertrouwen in Edgard Vrolijk (MEP).

,,Stel je voor dat het parlement een voorzitter heeft die de ministers van zijn eigen partij helpt bij het inplannen van vergaderingen, die de datum verschuift of die een openbare bijeenkomst inplant waarbij parlementariërs geen motie tegen de minister kunnen indienen. Of een voorzitter die zich niet aan de termijn van dertig dagen houdt. Stel je een voorzitter voor die meer luistert naar de fractie van zijn eigen partij en een vergadering om die reden niet oproept.”

Op 18 oktober dienen alle politieke partijen die aan de vervroegde Arubaanse verkiezingen willen meedoen, hun kandidatenlijsten in te leveren.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.