Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Op de vooravond van het sluiten van het parlementair jaar waren de politieke spanningen om te snijden. De coalitiepartijen stonden lijnrecht tegenover elkaar vanwege het voorzitterschap van het parlement.

F14 spanningen 1MEP en Raiz voerden druk overleg, eerst met elkaar en daarna ieder apart in hun eigen ‘cede’. Raiz kwam na afloop met een persverklaring en zei dat ze ‘elke andere kandidaat voor het voorzitterschap steunen’, maar Vrolijk niet. MEP zei na hun partijoverleg dat ze klaar zijn voor de verkiezingen, maar liet in het midden of ze met een andere kandidaat komen voor de positie van parlementsvoorzitter.

,,We willen eerst onze coalitiepartner inlichten over ons standpunt voordat we dit aan de bevolking bekendmaken”, zei Wever-Croes. Partijleider Ursell Arends (Raiz) had echter nog geen reactie van de MEP-leider gekregen toen hij de pers te woord stond.

De impasse binnen de coalitie heeft te maken met het stemmen voor de parlementsvoorzitter, vandaag. In het coalitieakkoord is overeengekomen dat MEP de parlementsvoorzitter levert en Raiz de vicevoorzitter. De huidige parlementsvoorzitter Edgard Vrolijk krijgt echter geen steun meer van Raiz.

De partijleiders van MEP en Raiz kwamen zondagnamiddag bijeen in het Bestuurskantoor voor spoedoverleg. Wever-Croes reed daarna naar St. Cruz voor overleg met haar partij. Arends reed naar Koyari, waar zijn partij op hem wachtte. Na afloop van het Raiz-overleg gaf Arends een korte reactie aan de aanwezige pers. Naast hem stonden minister Geoffrey Wever en parlementariër Misha Raymond.

,,Leiderschap en onpartijdigheid zijn cruciaal. We gaan daarover niet in discussie. Meer wil ik hierover nu niet zeggen, die details geef ik later”, zei Arends. Hij benadrukte dat hij op dat moment de pet op had van leider van het platform Raiz en het partijstandpunt verwoordt. ,,MEP moet een andere kandidaat voordragen voor de functie van parlementsvoorzitter, want we accepteren Vrolijk niet meer. Een andere kandidaat die MEP voordraagt, zal door Raiz worden gesteund.”

Arends benadrukt dat Raiz geen intentie heeft om de regering ten val te brengen. ,,We willen vier jaar regeren niet kapot maken. We hebben als coalitie veel bereikt, het is niet MEP of Raiz die meer heeft bereikt dan de andere partij.” De Raiz-leider merkt op dat het jammer is dat er zondagavond geen duidelijkheid kwam vanuit MEP. ,,Dit probleem is niet van nu alleen, dit is al langere tijd gaande. Raiz blijft nu staan.”

F14 spanningen 2Partijleider Wever-Croes zat nog in de ‘cede’ in St. Cruz toen ze een reactie gaf. Ze legde de nadruk op het krachtige team om haar heen. ,,We staan er in goede en slechte tijden. We zijn er klaar voor om voor een derde keer te regeren.” Details over de coalitie wilde ze niet geven, voordat ze met Arends heeft gesproken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.