Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een groep Arubaanse psychiatrische patiënten die in Colombia wordt behandeld bij Fundacion Corporacion Con Animo (CCA), wordt teruggehaald naar Aruba. De regering heeft het contract met de instelling per direct stopgezet, na signalen dat de patiënten daar worden mishandeld.

F18 PsychiatrischVerschillende media - Diario, Noticia Cla en Aruba Native - maakten hier melding van, nadat de CCA deze week een kort geding tegen de regering is begonnen om te voorkomen dat het contract wordt beëindigd. De advocaat van het CCA had daarnaast om een ordemaatregel gevraagd om te verhinderen dat de patiënten al worden teruggehaald terwijl het kort geding nog niet heeft plaatsgevonden. De rechter heeft deze ordemaatregel echter afgewezen, wat voor de regering de weg vrijmaakte om de patiënten terug te halen naar Aruba. Dat zou naar verwachting gisteren of in het weekend zijn. Een datum waarop het kort geding zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Minister Rocco Tjon (MEP) van Justitie en Sociale Zaken wilde vooruitlopend op dit kort geding dan ook weinig zeggen over de beslissing om de patiënten op te halen. Hij zei alleen dat het in hun belang is. De beslissing om de groep patiënten weg te halen bij het CCA is genomen door een speciale commissie waarin medische professionals zitten die gespecialiseerd zijn in geestelijke gezondheidszorg. Het is dezelfde commissie die de patiënten in eerste instantie naar Colombia stuurde.

Het gaat om personen die onder andere lijden aan een verslaving. Zij moeten daarvoor worden behandeld, maar dat is op Aruba op dit moment niet mogelijk. De patiënten zouden zich vrijwillig bij het CCA hebben laten opnemen, de regering betaalt de kosten van de behandeling. Onduidelijk is hoe en waar de behandeling van de patienten wordt voortgezet als dat niet bij het CCA is.

Aruba Native heeft een video gepost waarin een patiënt, die na diens behandeling terugkeerde naar Aruba, vertelt over de mensonterende omstandigheden waarin ze verbleven. Gesproken wordt over fysieke, geestelijke en seksuele mishandelingen. Deze video wordt gedeeld op sociale media. Meerdere patiënten hebben, nadat ze terugkwamen, aan de bel getrokken. Dit was voor de minister reden om het contract met CCA te stoppen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.