Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Iedereen die een verandering aan de natuur wil aanbrengen, moet bij het ministerie van Natuur een ontheffing aanvragen. De uitspraak van het hof is een duidelijke boodschap. Ik verwacht dat de volgende stap zal zijn dat men gaat proberen om het systeem van ontheffingen te omzeilen of te doorbreken.”

F17 ARU natuur wint juridisch terrein cmykMinister Ursell Arends (Raiz) van Natuur reageert op de uitspraak afgelopen woensdag in het hoger beroep van Natura Development en de minister van Algemene Zaken, Innovatie, Overheidsorganisatie, Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening (premier Evelyn Wever-Croes) tegen Aruba Birdlife Conservation (ABC). ,,De uitspraak is een grote overwinning voor de natuur.”

Arends stelt dat het hof laat zien dat ze achter de natuur staat. ,,Dat betekent dat we vooruitgang boeken. Het is een stap in de goede richting. De natuur heeft ook rechten, mensen moeten dit gaan beseffen.” De bewindsman stelt dat hij altijd beschikbaar is geweest om met de projectontwikkelaar in gesprek te gaan toen bleek dat ze plannen hadden om een kunstmatig strand te willen aanleggen. ,,De natuur vecht niet tegen economische ontwikkeling. De natuur vraagt wel om verantwoorde economische ontwikkeling.”

Natura Development is de projectontwikkelaar die Embassy Suites bij Eagle Beach heeft gebouwd. In het vonnis staat dat ‘Natura voor de aanlegwerkzaamheden (van het strand, red.) opnieuw een vergunning moet aanvragen. Bij de verlening van die vergunning, dient het oordeel van het hof in deze zaak te worden betrokken’. Arends merkt op: ,,Het maakt niet uit wie politieke invloed heeft of over financiën beschikt. Natura Development zal nu dus ook het proces moeten doorlopen van het aanvragen van een ontheffing. De projectontwikkelaar meende dat ze geen ontheffing hoefde aan te vragen, maar de rechter laat daarover weinig ruimte voor twijfel. De bestaande wetten om de natuur te beschermen gelden voor iedereen.”

Arends stelt dat hij persoonlijk aanwezig was toen de projectontwikkelaar met de werkzaamheden bij Eagle Beach begon om een kunstmatig strand aan te leggen, zonder dat ze vergunning had. De bewindsman vroeg op dat moment assistentie van Directie Natuur en Milieu (DNM) om de werkzaamheden te laten stilleggen. Het definitieve juridische antwoord hierop kwam afgelopen woensdag.

,,Met elke rechtszaak die we winnen, gaan we een stap vooruit. Natuur wint en blijft winnen.” Met een vooruitziende blik zegt minister Arends dat hij verwacht dat ‘ze’ gaan proberen om het systeem van ontheffingen te omzeilen of te doorbreken. ,,De strijd blijft doorgaan. De natuur gaat winnen, maar we zijn nog niet op dat punt aangekomen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.