Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering heeft bekendgemaakt dat Jurima Bryson de eerste Ombudsman van Aruba wordt.. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) zei dit maandag tijdens een persconferentie. De procedure van haar benoeming zal mogelijk in oktober zijn afgerond.

F15 ARU Latam,,Namens de regering feliciteer ik Jurima Bryson en wens haar heel veel succes. Aruba rekent op u als verdediger van de belangen van de bevolking. We hebben er lang op gewacht”, zei Wever-Croes trots. Het nieuws was eind vorige week al door lokale media gebracht, nadat de voorzitter van het parlement op zijn Facebook-pagina Bryson vlak na de stemming feliciteerde.

De premier wijdde tijdens de persconferentie uit over het traject dat is afgelegd voordat Bryson werd benoemd. In de wet staat beschreven hoe de werving en selectie verloopt. Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, de Algemene Rekenkamer Aruba en de Raad van Advies zijn betrokken geweest bij het interviewen van mogelijke kandidaten. ,,Dit is een volledig onafhankelijke commissie die bij het parlement drie namen heeft ingediend. Het parlement heeft vervolgens gestemd en Bryson kreeg de meeste stemmen.”

Haar tegenkandidaat was Kathy Paskel, de huidige directeur van Dimas. Een derde kandidaat, George Croes, directeur van Directie Wetgeving en Juridische Zaken, trok zich terug als kandidaat.

Bryson zal vermoedelijk in oktober worden ingezworen. Aruba heeft dan de eerste Ombudsman en is daarmee het laatste land in het Koninkrijk dat dit gat dicht. In de tussentijd beginnen ook de voorbereidingen om het kantoor van de Ombudsman in te richten en te organiseren. De kosten hiervoor zijn opgenomen in de begroting van het ministerie van Algemene Zaken, van premier Wever-Croes. De premier maakte ook bekend dat Sahaira Kelly is aangesteld als zogeheten kwartiermaker. Zij gaat helpen om de organisatie achter de Ombudsman op te zetten.

Wever-Croes verwees naar het lange traject dat is doorlopen om tot de Ombudsman te komen. De plannen dateren uit 2004. Toen werd de eerste conceptwet aan het parlement gepresenteerd, uit de koker van MEP, via voormalig parlementariër Zulay van Poppel. Zij verliet daarna het parlement en de plannen bleven jaren liggen. In 2009 werd het dossier weer opgepakt en in 2010 diende de MEP-fractie de nieuwe conceptwet in. Toch was het daarmee niet rond. De wet werd wel aangenomen, maar MEP zag het liefst dat de Ombudsman in de grondwet werd verankerd. Om de constitutie te veranderen is echter een tweederde meerderheid nodig. Dat werd niet gehaald. ,,Ik hoop dat we in de toekomst een goede oppositie hebben die inziet dat dit in de grondwet moet komen”, aldus de premier.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.